Agenda

Open Monumentendag Turfcentrale Veendam



Datum: 
zaterdag 8 september 2018 10:00 tot 17:00

 

Rijksmonument de Turfcentrale was de eerste elektriciteitscentrale in de provincie Groningen. De centrale werd als enige centrale in Nederland (aanvankelijk) gestookt met turf. In 2010 is het gebouw herbestemd als broedplaats voor kunstenaars en de creatieve industrie. In de voormalige machinehal van de gerestaureerde centrale zijn ateliers en expositieruimtes voor kunstenaars gebouwd door ONIX Architecten uit Groningen. Op het plein is een losse kubus neergezet waarin de Kunstuitleen Veendam is gehuisvest.

Op zaterdag 8 september zijn een aantal ateliers en de kunstuitleen van 10 tot 17 uur open voor publiek. Op de locatie zijn koffie, thee en koek verkrijgbaar. Activiteiten in de Turfcentrale: •   Kunst Outlet •  expositie spotprenten van Theo Zwinderman •  Kunst voor kidsworkshop (6-12 jaar) door Eza Weijer om 14:00 uur •   expositie portretfoto’s van Frans Ouwejan •   verkoop gesmede producten in smederij Fred Bos •   de Wildervanker bierbar is aanwezig * Free little library. Muzikale omlijsting door Klezmerband KLEV.  

GRATIS met de bus langs monumenten Dit jaar rijdt er een bus langs een aantal monumenten. De bus vertrekt vanaf de Turfcentrale in Veendam naar het Kapiteinshuis Pekela te Nieuwe Pekela, de Katholieke Kerk Oude Pekela en Siep & Co. Oude Pekela. Na anderhalf uur is de bus weer terug bij de Turfcentraledam.

Vertrektijden vanaf de Turfcentrale om 10.00 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 15.00 uur.