Agenda

Blueprint live met Dusty Hat en gitarist Joost Dijkema



Datum: 
vrijdag 8 december 2017 17:00 tot 19:00

 

_MG_9614.jpg

Op vrijdag 8 december van 17.00 tot 19.00 uur komt Blueprint vanuit Grand Café Java aan het Prins Hendrikplein in Veendam. De gasten die in deze aflevering de sessies verzorgen zijn Dusty Hat uit Veendam en gitarist Joost Dijkema uit Groningen. Zoals altijd is publiek welkom en is de toegang gratis. Via de stream op www.rtveen.nl  is het programma elke zondag te beluisteren en verder de hele week op www.rootsparadise.nl en www.rtveen.nl.


Dusty Hat
Na jarenlang met de formaties Still Going West en The Neil Young Mirror Band rondgetoerd te hebben besloot Gerry Wolthof (zang, gitaar en mondharmonica) in 2014 om samen met Marianne van der Velde (zang), Hans Steneker (staande bas en zang) en Ilona van Veen (viool en zang) de formatie Dusty Hat op te richten. Hun repertoire bestaat uit muziek van o.a. Gram Parsons, Emmylou Harris, Bob Dylan, The Byrds, Poco en Neil Young.

Gerry speelt ook nog solo met het betere muziekwerk uit de jaren ’60, ’70, etc. en natuurlijk zijn tributes aan Neil Young zoals “Harvest and the Best of the Rest”. Het is de derde keer dat we Dusty Hat in Blueprint mogen begroeten en het belooft weer een prachtige sessie te worden.


Joost Dijkema
Als zijn ouders hem meenemen naar een optreden van Lefthand Freddy als hij vier jaar oud is, blijkt dat bepalend voor de koers die de kleine Joost in zijn leven zal kiezen, namelijk naast, achter en als het even kan op het podium als muzikant. Hij leert zichzelf al jong op de gitaar en de  banjo te spelen in het bijzonder het razendsnelle fingerpicken.  Het begint allemaal in het roemruchte café de Amer in Amen, waar hij een baantje heeft en het podium op stapt als er gaten in de programmering vallen. Als 15-jarige is Joost al actief bij Vera en later ook bij de programmering van café de Walrus. Als muzikant frequenteert hij het open podium van O' Ceallaigh. Joost vindt zijn inspiratie in een breed muziekscala van Seputura tot Treble Spankers en van Leo Kottke tot Townes van Zandt en Michael Chapman. Als multi-instrumentalist drumt hij korte tijd bij Tangerine, is hij zanger en gitarist bij zijn eigen punkrock garageband Loud Squirt en de opvolger daarvan Recipees en bij countryband the Reverse Cowgirls neemt hij  behalve zang en gitaar ook nog de banjo, mondharmonica en voetdrum voor z'n rekening. Broer Jeroen zorgt er voor, door voortdurend aandringen, dat Joost een soloalbum maakt. Voor de eerste plaat Sacred Revelations  richt hij zelfs het label Twin Dimension Records op.  De plaat komt er en wordt in december 2016 in Vera gepresenteerd. Het is met recht een soloalbum, want Joost bespeelt bijna alle  instrumenten zelf. De Finse Heta Salkolahti neemt de fiddle voor haar rekening en Hans Hanneman tekent voor de productie.
Onlangs viel Joost de grote eer te beurt om als één van de weinige Nederlandse artiesten op te treden op het grote Take Root Festival in de Oosterpoort in Groningen.