Agenda

Gastspreker in museum Collectie ter Borg



Datum: 
zondag 24 september 2017 14:00

 

Terborg_logo-3.gif

Gastspreker in museum Collectie ter Borg
Scheepsjoager Battjesverlaat Wildervank

Hoe vruchtbaar zijn dalgronden? – over groei en bloei van cultuur, schone kunsten en verrassende ingrepen in het veenkoloniale landschap.

Zondag 24 september is Wim Boetze de zesde gastspreker in museum Collectie ter Borg, Ommelanderwijk 51.

Hij is de schrijver van het boekwerk dat gaat over de beeldende kunst die gedurende vijftien jaar werd gerealiseerd vanuit de Herinrichting van Oost Groningen en de Gronings Drentse Veenkoloniën. Dit boek met foto’s van Ton Broekhuis heeft als titel “Staat hier ergens een beeld ?” Het gaat over o.m. de motivatie voor de beeldende kunst in het veranderende landschap Hij beschrijft meer dan honderd kunstwerken.

De lezing begint om14.00 uur achter de Stainkroeg.
Het museum is open vanaf een 13.00 uur.

De entree is € 3.


Battjesverlaat_resize.png

Toelichting
Wim Boetze is momenteel onder meer betrokken bij de Schetsploeg.

De Schetsploeg is een krachtenbundeling van ruimtelijk ontwerpers, landschapsarchitecten, architecten en stedenbouwkundigen. Bij schetsateliers kunnen zij worden versterkt door een tekstschrijver en een fotograaf. Waar nodig, worden andere specialisten aan het team toegevoegd, bijvoorbeeld een socioloog, archeoloog, hydroloog, ecoloog, filmer of illustrator. Ook de inzet van De Schetsploeg zelf is afhankelijk van de aard en omvang van de opgaven en het beschikbare budget. Met twee teamleden kan al een kleinschalig, maar beslist effectief schetsatelier worden opgezet.

Wim Boetze (landschapsontwerper en publicist)
Wim Boetze is als ruimtelijk ontwerper ruim dertig jaar werkzaam geweest bij Dienst Landelijk Gebied. Tegenwoordig is hij actief als publicist en adviseur op het gebied van landschap, ontwerp en cultuur. Hij schrijft boeken, zoals Middag Humsterland en Hoogte op Kleur, en artikelen voor het tijdschrift Noorderbreedte. Daarnaast is hij docent aan de Academies van Bouwkunst in Amsterdam en Groningen. Wim is ‘geestelijk vader’ van de methodiek ‘schetsatelier’. Tijdens schetsateliers vervult hij de functie van ateliermeester, wat onder andere inhoudt dat hij de resultaatgerichtheid bewaakt en zijn visie en deskundigheid in de schetsteams inbrengt.

Zijn werkzaamheden bij de Dienst Landelijk Gebied hield o.m. in dat hij gedurende een aantal jaren fungeerde als voorzitter van de werkgroep die opdrachtgevers als gemeenten en waterschappen adviseerde over de inbreng van beeldende kunst in het kader van de veranderingen in de woonomgeving, die voortkwamen uit de Wet op de Herinrichting van Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën.

In de gemeente Veendam en omgeving betreft het o.m. kunstwerken van:

  • Maree Blok , zonder titel, betreft sculptuur bij de Heemtuin;
  • Fred Mennens, zonder titel, betreft baksteen geëmailleerde platen met gezeefdrukte foto’s, geschilderd staal, keramische tegels in Kielwindeweer;
  • Hans Mes, Veengravers, Noorderstraat Sappemeer;
  • Chris Verbeek, Dozen, Schaive Klabbe Muntendam;
  • Gosse Dam, De Hengelaar, Kiel Windeweer;
  • Fred Mennens, zonder titel, betreft gezeefdrukte foto’s tussen plexiglas, Kiel Windeweer;
  • Egbert J. Bos en Eduard Daams, De Herinrichting , beschilderd plaatstaal, ferrobeton, Apollolaan, Wildervank;
  • Maria G. Klinkenberg, Scheepsjager met paard, Battjesverlaat Wildervank;
  • Albert Geertjes, Jassen voor Veendam, Veenkoloniaal Museum Veendam;
  • Dick Breunis, zonder titel, een reeks aan beeldelementen ,waarvan het eerste element uitgevoerd in tropisch hardhout, doet denken aan een dukdalf en daarmee verwijst naar de vroegere scheepvaart.