Agenda

Documentaire ‘Nederland Whiskeyland’Datum: 
woensdag 10 december 2014 20:00

 

20141120_VanB_Filmposter_Wiskey.jpg

Primeur veelbesproken documentaire ‘Nederland Whiskeyland’ in vanBeresteyn op 10 december.

De documentaire ‘Nederland Whiskyland’ van filmmaakster Gwen Jansen wordt voor het eerst in de provincie Groningen vertoond in Veendam. Het kijken naar de film is echter niet het enige op deze Whiskey-avond, ook kunnen de aanwezigen genieten van een whiskyexperience na afloop die bestaat uit een levendige en lekkere whiskyproeverij.
De film ging 20 september in première op het gerenommeerde internationale filmfestival Film By The Sea en is daar enthousiast ontvangen.

De film laat op geestige wijze zien dat de passie en kennis van Nederlanders over Schotse Single Malt Whisky nog groter is dan bij de Schotten zelf. De filmmaakster volgde 1,5 jaar lang zes whiskyliefhebbers in ons land tijdens hun whiskybelevenissen. Voor de ogen van de kijker ontvouwt zich een cultuur in Nederland die bij het merendeel van de mensen tot op heden nog volstrekt onbekend is. Veel gehoorde reacties na afloop van een filmvertoning zijn dan ook: ‘Ongelooflijk! Is dit Nederland?’ en ‘Dit kan niet waar zijn!

Ook niet-whiskydrinkers en -kenners noemen de film boeiend en geestig. Het biedt een kijkje van binnenuit in een subcultuur in ons land die onbekend maar uniek is. We zijn allang geen jeneverland meer maar een whiskyland. In Nederland zijn inmiddels 2,5 miljoen whiskydrinkers en duizenden ervan ontmoeten elkaar regelmatig om met elkaar te gaan praten over whisky. Ook hebben wij de eerste en grootste whiskycamping in de wereld, is bij ons de grootste whiskybeurs te vinden waar whiskyflessen voor tienduizenden euro’s worden verhandeld en komen de meest bekende whiskyschrijvers uit Nederland. Prominente Schotten geven zelfs aan dat Nederlanders meer kennis over en passie voor Schotse single malt whisky hebben dan zij zelf.

Registervinoloog van de Wijnacademie Albert Heidema is aanwezig met de primeur van zijn eerste vat Single malt Whisky oet Grunn. Verder wordt de bijeenkomst opgeluisterd met passende presentaties en muziek.

Aanvang 20.00 uur. Kaarten a € 12,50 zijn verkrijgbaar bij de theaterkassa op ma – vr van 13.00 – 16.30 en één uur voor aanvang van de filmvoorstelling. Reserveren kan via vanberesteyn@veendam.nl