Nieuws

Winkler Prins Veendam verzelfstandigd



WP 20161206 Ferdinand Vinke ondertekent akte van overdracht.jpg

Burgemeester Sipke Swiersta en Ferdinand Vinke, bestuurder van de Stichting Winkler Prins, ondertekenden dinsdag 6 december 2016 de ‘Akte van overdracht instandhouding Winkler Prins’.

In november is de nieuwe Stichting Winkler Prins opgericht. De ondertekening van de akte is het sluitstuk in het traject waarin Winkler Prins los van de gemeente komt te staan. In plaats van een bestuurscommissie als onderdeel van de gemeente, is Winkler Prins vanaf 2017 een zelfstandige stichting die op eigen benen staat.

Meer vrijheid van handelen
Aanleiding voor de nieuwe Stichting Winkler Prins is de wettelijke verplichting om het bestuur en het toezicht van een school gescheiden te houden. “Dat was in de vorige rechtsvorm niet mogelijk,” aldus Vinke. “Binnen de stichting is deze scheiding wel mogelijk. Ook heeft de school nu meer vrijheid van handelen.”

“Voor leerlingen en ouders verandert er niks. Winkler Prins is en blijft een openbare school waar iedereen welkom is. Alle medewerkers blijven aan onze school verbonden, al is het wel nodig dat iedereen op 31 december 2016 ontslag krijgt omdat de bestuurscommissie ophoudt te bestaan. Alle medewerkers worden op hetzelfde moment weer in dienst genomen door de nieuwe stichting. De leden die voorheen in de bestuurscommissie zaten, nemen nu plaats in de Raad van Toezicht die het bestuur van Winkler Prins controleert.”

WP 20161206 Sipke Swierstra ondertekent akte van overdracht.jpg

Rol van de gemeente
De gemeente heeft nu meer afstand tot de school, maar wordt op de hoogte gehouden van wat er speelt. “De verzelfstandiging is een logische stap in de ontwikkeling van de Winkler Prins. Het biedt de school de mogelijkheid om het voortgezet onderwijs in de gemeente Veendam uit te bouwen. De gemeente is ervan overtuigd dat de Winkler Prins de goede resultaten van de achterliggende jaren zal continueren,” aldus burgemeester Sipke Swierstra. 

Vinke: "Stichting Winkler Prins zal elk jaar het beleidsplan, de begroting, het jaarverslag en de jaarrekening aan de gemeenteraad overleggen. Verder benoemt de gemeenteraad de leden van onze Raad van Toezicht. En natuurlijk blijft de gemeente een belangrijke gesprekspartner op vele andere terreinen, zoals bij de samenwerking van de ondersteuning van leerlingen, en de ontwikkeling van de nieuwbouw van het leer-sportpark aan de Langeleegte."