Nieuws, Sport

Oud-Veendamvoetballer Jan Blijham blikt terug op carrière
van oud papierjongen tot vermogend man



Jan Blijham in 2016.JPG

Jan Blijham geportretteerd in z’n riante villa te midden van één van z’n passies; antiek. Klokken, schilderijen en meubels

VOETBAL - Klaas Fleurke, schrijver van de boeken ‘De fabriek van mijn vader’ en ‘Hartleers’, is op zoek naar alle voormalige voetballers van Veendam die ook ‘iets’ hebben gehad met aardappelzetmeelconcern Avebe. Hij wil graag hun voetbalverhalen optekenen. Er staan nog een paar namen op zijn lijstje.
Een paar weken geleden interviewde hij oud-Veendamspeler Jan Blijham. Het werd een opzienbarend vraaggesprek.

‘Rooie Jan’, zoals hij in de volksmond bekend staat, blikt openhartig terug op zijn memorabele voetballoopbaan en meer. In de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw maakte hij aan de Langeleegte naam als eerste aanvallende linksback van Nederland. Door z’n niet aflatende inzet, wilskracht en vurige spel werd hij een idool en groeide uit tot lieveling van het Veenkoloniale voetbalvolk. Hij had destijds de eredivisieclubs voor het uitzoeken. Iedereen kende hem en hij was mateloos populair in de regio. Ook president-directeur van Avebe en voorzitter van de voetbalclub R.T. Roelofs had in die tijd een zwak voor hem. Hij was het die hem op het spoor zette van oud papier. Met z’n handelsgeest schopte Jan Blijham het daarna erg ver. De wereldberoemde titel van de bekende successtory – van krantenjongen tot miljonair – verbleekt bij die van de geboren Foxholster. Blijham hierover: ‘Over m’n levensgeschiedenis zou je een boek kunnen schrijven.’

Vanaf 1 oktober volgt in feuilletonvorm maandelijks op de website www.defabriekvanmijnvader.nl het niet alledaagse voetbalverhaal van deze legendarische Hoogezandster. Uiteraard voorzien van exclusieve foto’s.

Elftalfoto seizoen '64-'65. Gehurkt rechts Jan Blijham..jpg

De elftalfoto is genomen in seizoen 1964-1965. Veendam eindigde dat seizoen als voorlaatste in de eerste divisie, tussen RBC en Excelsior in. Jan Blijham en Jetze Pascal maakten in deze jaargang hun debuut, evenals Piet van Dam, die daarmee de jongste debutant in de clubhistorie werd. Veendam speelde uit tegen Blauw Wit in het Olympisch stadion en werd in de Rotterdamse Kuip in de achtste finale van de beker uitgeschakeld door de latere winnaar Feijenoord. Henk Nienhuis brak in dat seizoen zijn been en Willi Wilbers speelde z’n laatste partij. Bé Kuiper miste in een wedstrijd een strafschop.
Staand vlnr.: Simon Zoetebier, Harry Jager, Bé Kuiper, Jetze Pascal, Johan Beuving, Afienus de Vries.
Gehurkt vlnr.: Piet van Dam, Jan Boelens, Hemmo Kerkhof, Ko Rosies, Jan Blijham.