Sport

Scheidsrechter Siemen Mulder: “Je moet als scheidsrechter
goed onderbouwen of je rode of gele kaart geeft”.



IMG_3314A.JPG

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Scheidsrechter Siemen Mulder (32) uit Uithuizen moest maandagavond de presentatie bij Scheidsrechtersvereniging Oldambt en Veenkolonien alleen doen omdat zijn broer Christaan (25) verhinderd was. Dat gebeurde in het clubgebouw De Neutrale Hoek op het sportpark Wildervank. Beide 'kanjers' zijn actief als scheidsrechter in het betaalde voetbal. En een mooier podium kan je niet wensen voor de noordelijke toppers. Christian Mulder moest vanwege knieproblemen stoppen met voetballen en legde zich toe op de arbitrage. En met succes, op 3 november 2015 maakte hij zijn debuut in de Jupiler League met de wedstrijd Helmond Sport - Jong PSV.

In het eerste deel schetste Siemen Mulder hoe zijn scheidsrechterlijk loopbaan grote vormen aan nam. Want het is uniek dat twee broers gelijktijdig toetraden tot het betaalde scheidsrechterskorps. Siemen Mulder maakte zijn debuut op 6 december 2012 in de Jupiler League en is sindsdien met zijn kale kop een unieke verschijning op de velden.

In het tweede deel waren er veel spelregelvragen. En dan is er nog de oude- en de nieuwe situatie bij spelhervattingen. Er is dus wel wat veranderd bij de spelregels. Wanneer moet je een gele- of een rode kaart geven. Dat was voor de zaal een moeilijke vraag en de antwoorden waren dan ook verschillend. Mulder: “Je moet het als scheidsrechter goed kunnen onderbouwen of je een rode of een gele kaart geeft. Want anders kom je als scheidsrechter in de problemen”.