Agenda

Lezing met Jaap Bosscher in museum collectie ter Borg



Datum: 
zondag 18 september 2016 14:00

 

Schilderij Geert Schreuder - arbeiders in het veen aan het werk.jpg.jpeg

Van stoklopers, landmeters, turfgravers en boeren naar bloeiende aardappelvelden. Aldus kort samengevat de ontwikkeling van de landbouw in de Veenkoloniën. Of wat poëtischer ge-zegd: Van wild woest en ledig noar mien eerappellaand. Dit is de uitdagende titel van de lezing die Jaap Bosscher, gepensioneerde Heidemeijer wonende in Nieuwe Pekela zondagmiddag 18 september in het (landbouw)museum collectie ter Borg gaat houden.

Ten zuiden van Veendam bestond vroeger in de oude Veenkolonien geen “ Drie-landenpunt”, maar een echt “ Drie-gemeentenpunt”. Hier kwamen n.l. de toenmalige gemeenten Nieuwe Pekela, Veendam en Wildervank bij elkaar. Waar nu de picknickplaats met monumentale vuistbijl bij het gehucht Hoetmansmeer is gesitueerd, (ten westen van Numero 13 en ten zuiden van Wildervanksterdallen), moet dit snijpunt zich hebben bevonden.

Jaap start zijn lezing over de haardkuilen uit prehistorische tijden, die gevonden zijn bij Hoetmansmeer en die de geschiedenis van de Veenkoloniën met ca. 10.000 jaren hebben verlengd. Hij zal de ontstaansgeschiedenis van dit gebied rond het Hoetmansmeer, tot ca.1800, een meerstal met een oppervlakte van ongeveer 150 ha, vanaf de laatste ijstijden uit de doeken doen. Vervolgens zal hij uitvoerig ingaan op de veenvorming en de turfwinning vanaf ca. het jaar 1600. De ontginning en het toemaken van het gebied na de turfwinning, tot zogenaamde dalgronden voor de landbouw, zal uiteraard uitgebreid aan de orde komen. Het geheel zal worden overgoten met informatie van de Stichting Cultureel Erfgoed Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij /ARCADIS. Het verhaal wordt opgeluisterd met enkele passende liedjes.

Entree voor het museum inclusief presentatie is € 3.

Het museum is open van 13.00 - 17.00 uur.
Adres: Ommelanderwijk 53 Veendam

De presentatie begint om 14.00 uur.

Kijk voor meer informatie op: www.collectieterborg.nl