Regio

Anneke Groot draagt voor tijdens Dichters in Prinsentuin



IMG_0163.JPG

GEVOEL OVERBRENGEN - Zaterdag- en zondagmiddag stond de Prinsentuin wederom in het teken van de meest spraakmakende dichters uit het gehele Nederlandstalige taalgebied. Voor de negentiende keer was de crème de la crème van de poëzie naar Groningen gekomen. Maar liefst 82 dichters hebben hun werk voorgedragen aan honderden dichtminnende toehoorders van heinde en ver.

De Prinsentuin is een renaissancetuin die in opdracht van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes in 1626 is aangelegd. Hij ligt als een groene oase midden in hartje stad achter het Prinsenhof, dat uit de 11e eeuw stamt. Het Prinsenhof kwam in 1594 in gebruik als de plaatselijke residentie van de Prinsen van Nassau.

IMG_0277.JPG

Lefgozers
Dichters in de Prinsentuin is een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar stond het gedichten voordragen in het teken van ‘de Branie’. Volgens het programma brengen de grootste lefgozers van de poëzie hun gedichten ten gehore. Met ter illustratie op de cover een leeuw met gettoblaster. Met het dichten kunnen heel uiteenlopende gevoelens verwoord worden, en dingen gezegd. De voordracht in de open lucht vond plaats op het Theeveld voor het Theehuis, en in de rondgaande loofgangen van dichte beukenhagen. Waarin een soort open vensters als doorkijkjes naar buiten, waardoor de dichters eenmaal per jaar het publiek kunnen bereiken. Zo kan men in de loofgangen rondlopen naar de volgende voordragers.

IMG_0103.JPG

Voor de dichteres Anneke Groot was het een primeur. Bij haar optreden is het woord branie niet van toepassing, wel het woord rust. In de Prinsentuin droeg zij onverstoorbaar haar gedichten voor, zonder dat het rumoer haar hinderde. Op een bepaalde manier wist zij de luisteraar aan zich te binden. Niet indringend door een luide stem, maar met een zachte melodieuze stem direct het hart rakend. Haar gedichten zijn vaak met een dubbele lading. Deze dubbele laag kan zij met woorden suggereren, zonder het direct te benoemen. Met een klein groepje woorden kan zij een groot gevoel overbrengen. In Veendam en daarbuiten is Anneke Groot bekend door haar mooie fijngevoelig dichtwerk. Vaak is zij op podia aanwezig waar gedichten worden voorgedragen.

Bijzondere aanpak
Voormalig muziekschool directeur Jenny Kalma kent Anneke al 30 jaar. Eigenlijk is zij ook de meest veelzijdige kunstenaar die zij kent. Behalve schrijven en dichten schildert Anneke, en is zij een begenadigd pianiste. Haar gevoel en techniek komen geweldig bij elkaar. Naast haar dichtbundels schrijft Anneke kinderboeken.

IMG_0092.JPG

Eigenlijk is zij een verhaal apart. Als onderwijzeres kreeg zij vaak de heel moeilijke klassen. Daar zijn nog veel verhalen van bekend. Waar haar voorganger in een klas met 36 kinderen orde hield door dwang, keek zij de leerlingen aan en sprak ze met zachte stem toe. En er werd geluisterd. Zij straalde iets uit waardoor leerlingen zich op hun gemak voelden.

Gewoon
Tijdens haar paardrijdperiode is ze sportvrouw van Drenthe geweest. Ze ging op een speciale manier met haar paard om. Ook bij honden en katten heeft ze de gave om ze op hun gemak te stellen. Een zwerfkat die anderen bijt gaat bij haar op schoot. Er zijn honden een tijdlang bij haar geweest die nergens anders wilden deugen. Bij haar gedroegen ze zich sociaal. Jenny Kalma heeft haar wel eens gevraagd hoe ze dat deed. Anneke wist dat niet, ze deden het gewoon.

Ze is een bijzondere vrouw. Jenny vindt ook dat ze een grote plaats zou moeten hebben in de kunstenaarswereld. Ze is authentiek, en zo  gedraagt zij zich ook.

Nieuw dichtbundel
Anneke is ook muzikaal heel begenadigd. Spelend op de piano kan ze veel gevoel bij de luisteraar binnen brengen. Jenny vindt dat onvoorstelbaar. Toen zij nog directeur was van de oude Muziekschool in het Julianapark had Anneke daar les. Toen Jenny haar eenmaal had horen spelen mocht zij als enige op de vleugel oefenen, omdat het aan haar zo enorm was besteed.

Sinds enige tijd woont Anneke in Nieuwe Pekela, waar ze een nieuwe leraar heeft gevonden die haar nog weer verder brengt. Anneke is nog heel productief. Ze is bezig aan een derde dichtbundel die wellicht binnenkort uitgegeven wordt.

In de Prinsentuin heeft ze veel aandacht gehad, mensen bleven staan om de woorden tot zich te nemen.   

Fotoalbum: