Nieuws

De Bieb in de wijk met de Leestent



IMG_1282.JPG

LEEST-TENT - Jolanda Robben, Wil de Jong en vrijwilligster Busra Akcin van de Bibliotheek zijn in de wijk gaan staan met een Leestent, dat nieuw voor Veendam is. Met de leestent trekt Bibliotheek Veendam deze zomer zes weken lang de wijk in. Op de woensdagavond staat de tent van 18.30 uur tot 20.00 uur aan de Meezenbroekstraat bij OBS de Noorderbreedte. Kinderen kunnen hier een boek lenen, er wordt voorgelezen en er worden spelletjes gedaan.  

Het plan was er al een paar jaar, maar er werd nog naar een vorm gezocht, waarbij aan een  ijscokar was gedacht of een tuktuk.

IMG_1255.JPG

Op de eerste avond was het nog een voorlopige tent. Er komt nog een bibliotheektent van Biblionet Groningen, welk ook inzetbaar kan zijn voor bijvoorbeeld de Pruiverij in september. Jolanda Robben verwacht dat de tent vaak in Veendam zal worden ingezet.

De drie dames hadden drie kratten meegenomen met 100 boeken om uit te kunnen lenen. Het zijn boeken voor kinderen vanaf 3 tot en met 12 jaar. Ze kunnen gewoon net als normaal met hun bibliotheekpasje komen.

De medewerksters van de Bibliotheek zien graag dat kinderen het hele jaar door gaan lezen, ook in de vakantietijd. In de zomermaanden kun je heerlijk lezen. Normaal zien ze veel kinderen via de projecten van de Bibliotheek op de scholen. In de zomer ligt het 6 weken stil, en willen ze tijdens de vakantie de kinderen in de wijk gaan opzoeken om ook in de zomer het lezen te stimuleren. Dit project is een nieuwe toevoeging daarop om het lezen te bevorderen.

IMG_1303.JPG

Dit jaar loopt het leesproject in de tent eerst in één wijk. Als het bevalt zijn er plannen om volgend jaar ook andere wijken erbij te betrekken. Jolanda hoopt dat vrijwilligers in de wijkraden zeggen, kom ook hier maar staan. En om het wellicht ook samen op te gaan pakken.

Het was de eerste avond ook eerst even kijken hoe het ging lopen, en hoeveel kinderen er op af zouden komen. Er zijn 14 kinderen in de tent geweest. Een aantal kinderen waren  ervan op de hoogte, en hadden anderen aangespoord om ook te komen. Wil de Jong ging speciaal per boekenfiets naar kinderen in de omgeving op zoek. Het was wel in de pers aangekondigd, maar er is geen huis aan huis verspreiding geweest. Er wordt gedacht om dat nog even te gaan doen. 

IMG_1307.JPG

Wil de Jong had haar voorleeskoffer meegenomen. Ze las op heel beeldende wijze voor aan de kinderen, die aan haar lippen gekluisterd zaten. Jolanda roept op om in de zomervakantie in de tent te komen op de woensdagavond van half 7 tot 8 uur. Wil kan super voorlezen en er worden spelletjes gespeeld, zoals lettervissen uit een bak water waarmee woorden kunnen worden gemaakt.

Zes weken lang de bibliotheek met de Leestent aan de Meezenbroekstraat in Veendam Noord bij de Noorderbreedte. De data zijn: 20 juli, 27 juli, 3 augustus, 10 augustus, 17 augustus en 24 augustus van 18.30 tot 20 uur.

Fotoalbum: