Nieuws

Winkler Prins eert Joodse oorlogsslachtoffers
Veendam/Wildervank met expositie



_DSC7408.jpg

EXPOSITIE - In de mediatheek van scholengemeenschap Winkler Prins, locatie Pinksterstraat is donderdagmiddag de tentoonstelling ''De holocaust in Veendam/Wildervank'' officieel geopend door Jan Nijborg, lid van de centrale directie van de school.

Samenwerking met Stichting Herdenkingsstenen
De tentoonstelling is het resultaat van een educatief project, ontwikkeld en geproduceerd door WP-stagiaire Henriette Postema, en uitgevoerd door de sectie geschiedenis in en met de klassen H3c, V3a en V3g. Voor het project werd intensief samengewerkt met de Stichting Herdenkingsstenen Veendam Wildervank (SHVW).

_DSC7425.jpg

Portretten van Joodse oorlogsslachtoffers
De leerlingen hebben vijf portretten gemaakt van Joodse inwoners van Veendam/Wildervank, die in de oorlog zijn weggevoerd. De portretten zijn gebaseerd op door docent en leerlingen uitgevoerde research. Samen vormen de objecten een monument voor de persoon in kwestie. Op de vloer liggen kopieën van herdenkingsstenen. 

Onderwijsproject
De expositie is een voortvloeisel van de contacten tussen Winkler Prins en de SHVW (www.shvw.nl). De SHVW legde de afgelopen jaren tientallen herdenkingsstenen in de trottoirs voor de huizen van waaruit Veendamse en Wildervankster joden in  WOII werden afgevoerd om nooit meer terug te keren. De stichting is klaar, de steentjes liggen. Het is nu aan het onderwijs om de gedachte levend te houden. WP-stagiaire Henriette Postema ontwikkelde een onderwijsproject rondom de steentjes, dat landelijk navolging kan gaan krijgen. Overal in Nederland liggen namelijk vergelijkbare herdenkingsstenen. De kracht van het project is dat leerlingen rondom het thema ‘holocaust’ in hun eigen omgeving met mensen uit hun eigen omgeving aan de slag gaan.

Fotoalbum: