Nieuws

De talenten van Bareveld willen goed uitpakken
mooie ideeën tijdens ‘Talenten in de tent’



IMG_3877.JPG

SAAMHORIGHEID - Het Buurtwerk van Compaen helpt groepen bewoners bij het verbeteren van hun leef- en woonomgeving. Met als uitgangspunt dat bewoners actief meebepalen hoe die omgeving eruit komt te zien en meehelpen met het bereiken van de gestelde doelen.

Vorig jaar heeft buurtwerker en wijkcoördinator Jantien Landman met de buurtwerkers Sina de Jong en Jolanda Rozema een enquête in Bareveld gehouden om te kijken welke talenten er allemaal zijn. In de enquête hebben de wijkbewoners ideeën ingebracht. Afgelopen donderdagmiddag is in een tent aan de Pijlkruidstraat een bewonersbijeenkomst geweest op het grote speelveld om  terugkoppeling van de uitkomsten te geven van de enquête. Tijdens deze bijeenkomst met een hapje en een drankje was ook een ideeënbus neergezet waar ook veel gebruik van is gemaakt.

IMG_3925.JPG

Divers
De kinderen vermaakten zich op een luchtkussen, maar de ideeënbus was ook bij hen zeer in trek om allerlei wensen in te dienen. Charel van 6 jaar zou het leuk vinden als er een kinderdisco komt. Een kabelbaantje werd ook veelvuldig genoemd, het vond veel aansluiting. Damian ziet wel wat in een grote familieschommel. Kaylee heeft  aangegeven dat ze een danstalent is. Zij zou graag een dansveldje willen zien waar ook workshops kunnen plaatsvinden.

Ook hun ouders brachten weer nieuwe ideeën in de bus. Marjolein heeft het thema veiligheid met kinderen aangekaart. “Ik heb zelf twee van die donders, en weet zelf donders goed hoe dat is”, vertelde ze lachend. Ze mogen niet zomaar bij sloten kunnen komen, en veiligheid op straat is belangrijk. “Veiligheid is alles”, haakt wijkcoördinator Jantien in. “Mensen moeten zich veilig kunnen voelen, met sociale veiligheid en verkeersveiligheid op straat. Er wordt regelmatig te hard gereden, maar een drempel is vaak om iemand erop aan te spreken”.

IMG_3973.JPG

Jacoba zou iets met vervoer willen doen. Voor mensen die vervoer nodig hebben, maar daar niet zelf over beschikken.  

Franse slag
Marjolein zou graag een klein kinderboerderijtje willen op de volkstuintjes met wat geitjes en konijntjes. Er zijn veel kinderen in de buurt en dieren vinden ze allemaal leuk. Buurtbewoner Bé had een geit waar de kinderen stapelgek op waren. De volkstuintjes waren vroeger in gebruik, maar tegenwoordig gebeurd er niets meer mee. “Veel mensen gaan ook weer verhuizen”, verteld Bé. “En er komen anderen voor in de plaats die er niets mee doen”.

IMG_4011.JPG

Jantien Landman bevestigd dit. Volgens haar heeft het tijd nodig. “Er hoeft maar een iemand te zijn die het weer oppakt. Als deze lekker bezig is kan het zijn dat ook anderen mee willen doen. Het is net als met het schuttingproject, zien werken doet ook werken”. Bé had tijdens het schuttingproject opgemerkt, “het is hier net Frankrijk”. Maar iedereen mag dat op zijn eigen manier doen. “Een volkstuintje moet je vooral doen omdat je dat leuk vindt”, zegt Jantien.

IMG_3998.JPG

Teamwork
Jeroen en Bé waren met het idee gekomen om tijdens de landelijke Burendag gezamenlijk te koken, met ook daarbij een markt en een proeverij. Iedereen zou dan iets lekkers kunnen maken waar hij of zij heel goed in is, en dat gaan samenbundelen. Het kreeg veel bijval, en zeven kooktalenten hebben zich er al voor opgegeven. Voor het houden is de landelijke Burendag bij uitstek geschikt daarvoor. Na het indienen van een plan van aanpak kan men vaak 250 euro subsidie krijgen voor het organiseren. De landelijke Burendag is dit jaar op 24 september. “Volgende week wordt er al over gebrainstormd” verteld Jantien. “In principe gaan ze het zelf doen, maar als iets niet lukt en ergens op vastlopen kunnen de buurtwerkers bij gaan springen”.

“Een kinderboerderijtje gaat wat lastiger worden”, zegt Jantien. “Daar worden door de gemeente toch bepaalde voorwaarden voor gesteld, zoals met de hygiëne”. Maar wat niet is zou misschien kunnen komen. Ideeën zijn er om aan te reiken, zodat er gekeken kan worden hoe ze uit te voeren. En ook naar wat de bewoners daar zelf voor willen doen, en wat is er dan nog nodig is van andere partijen.

IMG_3828.JPG

Talent
Maar ze is heel trots te kunnen zeggen dat dit de talenten van Bareveld zijn. Het resultaat van de ingeleverde ideeën uit de enquête vindt ze een prachtig resultaat.

Ideeën konden in worden gediend onder categorieën, zoals ‘Twee rechterhanden’. Iemand die hulp nodig heeft met een klusje zou geweldig geholpen kunnen worden in huis en tuin. Mensen herkennen dat vaak ook wel. Een idee om voorlichting te geven over EHBO kwam uit de enquête rollen door een bewoner die in de beveiliging werkzaam is. Bij een buurtfeest is het goed te weten dat er iemand met EHBO in de omgeving is. 

IMG_3788.JPG

Buurtfeestje
Bewoner Bé heeft ook een spelletjesmiddag voor de kinderen voorgesteld, zoals waterspelen op het ijsbaanterrein. Dat was ook ooit al een keer gedaan, en ook Jo-Anne zou het graag terug willen zien. Het zijn zomeractiviteiten dat daar heel goed plaats kunnen vinden. Het is een veilig omheind terrein en er is controle. “Burendag is er elke dag wel”, zegt Bé lachend. “Maar een feestje voor de kinderen moet ook kunnen”. Er is veel op ingehaakt, en natuurlijk ook door de kinderen. Dewi ziet ringsteken, een springkussen, en een glijbaan tot in het water al helemaal voor zich.

“Er zou ook iets voor oudere kinderen moeten komen”, vult Kiki aan. “Nu vallen ze een beetje tussen wal en het schip, en kunnen zich gaan vervelen”.

Fotoalbum: