Nieuws

Werkgroep Het Verleden in beeld van
Veenkoloniaal Museum bracht “Van Alles Te Koop”



IMG_0332.JPG

VERLEDEN TOT LEVEN - Woensdagmiddag gaf de Werkgroep Het Verleden in beeld op het projectiescherm een digitale presentatie van oude foto’s en afbeeldingen uit de handel en nijverheid van weleer. Voorheen gaf de werkgroep dat met diavoorstellingen. Maar die zijn gedigitaliseerd, en ook de historische foto’s uit de grote collectie van het Veenkoloniaal Museum. De collectie oude foto’s en ander beeldmateriaal is in een groot aantal jaren opgebouwd, en is zeer omvangrijk. Het materiaal is grotendeels geschonken. Men is nog steeds bezig om de beelden op de Beeldbank te plaatsen, wat een grote klus is.

IMG_0308.JPG

Daan Hoogerkamp en Egge Vos van de werkgroep gaven de presentatie. Vos presenteerde het geheel op een zeer onderhoudende manier. Hij gaf blijk over veel parate kennis te beschikken.  Behalve voor Compaen gaan Daan en Egge ook presentaties verzorgen voor de verzorgingstehuizen, zoals in het A. G. Wildervanckhuis met het thema oorlog en bevrijding.

Het thema bij Compaen was Handel en Nijverheid, met als titel ‘Van Alles Te Koop’. Vooral in de periode van na de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel veranderingen.

IMG_0294.JPG

Bij de aanwezigen op de presentatie riep het ook herinneringen op. Lukas en Anna Rosies weten als vroegere ondernemers van Rosies Elektro ook nog heel goed wat er vroeger bij collega-ondernemers zoal te koop was in Veendam, Wildervank, Zuidwending en Borgercompagnie. Bij de bakkers coöperatie De Dageraad had Lukas als installateur de elektriciteit nog aangelegd.

De steennootknopenfabriek van de familie Mulder stond aan de Prins Hendrikkade, waar nu het Prins Hendrikplein is. Na het bezoek van Prins Hendrik aan Veendam in 1905 was de fabriek Koninklijke Nederlandsche Steenknopenfabriek Mulder en zoon gaan heten. De knopen waren erg hard, en naar verluid wilde Prins Hendrik geen andere knopen meer.

IMG_0326.JPG

Een per fiets rondreizende schoenmaker uit Ommelanderwijk was een zekere Molema met zijn koffer voorop. En aan een klant ook even de groeten meebracht van tante Jantje uit Pekel. Reizende handelaar Laurens had een grote korf voorop met elastiek voor de onderbroeken, knopen, veiligheidsspelden en wat er nog meer inzat. Laurens heeft het nog tot aan 1960 volgehouden.

Voor Compaen worden er nog twee presentatiemiddagen gehouden met een andere thema. Een van de thema’s zijn de veranderingen wat werk aangaat en levensomstandigheden van na de Tweede Oorlog. Reserveren is gewenst.

IMG_0322.JPG