Nieuws

24e Toeterrit in Veendam



Daar bij die molen.jpg

KONINGSDAG - Onder auspiciën van de Vereniging Klassieke Motoren (VKM) te Hoogeveen, wordt er vanuit Veendam, voor het 24e achtereenvolgende jaar op Koningsdag, woensdag 27 april, de Toeterrit, een toertocht voor oldtimer en klassieke motoren t/m bouwjaar 1975, door de provincie Groningen en  Drenthe verreden.

De Toeterrit gaat dit jaar richting Gieten. Daar wordt korenmolen de Hazewind, bouwjaar 1833, na een grondige renovatie om 13.00 uur feestelijk heropend. Niet alleen de oude motorfietsen van de Toeterrit zullen hierbij aanwezig zijn, ook een groot aantal oude stationaire motoren zullen hier te bewonderen zijn.

Deze klassiekerrit zal voornamelijk bestaan uit motorfietsen uit de jaren ’40, ’50, ’60 en ’70, met de legendarische merken als: AJS, MATCHLESS, TRIUMPH, BSA, NORTON, INDIAN, HARLEY, SPARTA, JAWA en nog vele andere bekende en onbekende merken uit vervlogen tijden.

Deelname is uitsluitend mogelijk met motoren van vóór 1976!

Foto550-MUOVEL8R.jpg

Het “startschot” voor deze klassiekerrit wordt om 10.50 uur gegeven door Jacob Alkema, vestigingsmanager  van Suez (voorheen Sita) te Veendam. Maar Jacob is vooral bekend van de motorsport. Hij is o.a. official en wedstrijdleider bij de KNMV (= Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging) en de FIM (= Fédération Internationale de Motocyclisme). Velen zullen hem ook (her-)kennen als de zeer deskundige en weergaloze speaker bij de vele internationale grasbaan- en speedway wedstrijden.

De start is om 11.00 uur vanaf het parkeerterrein voor Café de Toeter. Vanwege de toenemende drukte in de Kerkstraat komt daardoor echter de veiligheid ernstig in het gedrang. We hebben dan ook, na lang en intensief beraad, helaas moeten besluiten om NIET meer door de Kerkstraat te rijden! Vanaf het Beneden Westerdiep gaat de route nu via de Verlengde van Beresteijnstraat, Van Beresteijnstraat, Stationsstraat, Molenstreek naar het Shell tankstation aan de Lloydsweg. De rit gaat verder door de Prins Bernardlaan, Sportterreinstraat en Woortmanslaan, waarna de tocht zal worden vervolgd door de provincies Groningen en Drenthe.

De 2e stop wordt gehouden in Stadskanaal bij het station van museumspoorlijn S.T.A.R. Hier worden de deelnemers in de gelegenheid gesteld om het historische spoorwegmateriaal te bewonderen.

Kort programma overzicht:

  • Start: Veendam, Café de Toeter, Beneden Westerdiep om 11.00 uur.
  • 1e stop, tevens lunchpauze, om ca. 12.10 uur op het terrein voor de molen, Naweg te Gieten.
  • Vertrek vanaf de molen om ca. 14.00 uur.
  • 2e stop op het terrein van de S.T.A.R., te Stadskanaal, aankomsttijd circa 14.30 uur.
  • Vertrek vanaf het spoorwegemplacement om ca.15.30 uur. 
  • De terugkomst in Veendam is om circa 16.00 uur bij Café de Toeter aan het Beneden Westerdiep, waar we worden verwelkomd met de muzikale klanken van draaiorgel de Zwarte Dorus.

Een professionele bezemwagen van Mulders Motoren/J.R. Tuning is tijdens de gehele rit aanwezig.

SAM_8622.JPG

Voor meer informatie staan de onderstaande telefoonnummers en website van de organisatie beschikbaar:

Lenus en Alida Ottjes:       0598-619569
Jan en Ina Oldenburger :   0598-627351
www.toeterrit.nl