Regio

Wandelen met een doel - Adopteer een route!



WANDELEN - Iedereen die weleens wandelt, weet hoe vervelend het is als een routekaart halverwege niet blijkt te kloppen, als een wandelpad door een nieuwe weg of omgewaaide boom is versperd of als de bewegwijzering opeens ontbreekt. Daarom laat het Routebureau Groningen alle routes in zijn netwerk elk jaar nalopen door vrijwillige wandelaars. Groningen telt ruim 3200 kilometer wandelpad. Het nalopen is dus een enorme klus. Daarom roept het Routebureau alle Groningers die van wandelen houden op om een of meerdere routes te adopteren.

Met zo’n 400 wandelroutes is Groningen een echte wandelprovincie. Het uitgebreide en zeer gevarieerde routenetwerk bedient iedere wandelaar op maat. Of die nu een ommetje wil lopen of een langeafstandsroute, de voorkeur geeft aan verharde wegen of boerenlandpaden, door bos wil wandelen of wil genieten van de weidsheid van het waddengebied, het liefst over een dijk loopt of juist door een rivierdal; het Routebureau Groningen heeft alle opties in kaart. Die maakt het digitaal toegankelijk via wandelen.groningen.nl. Om ze ook fysiek toegankelijk te houden, is het Routebureau op zoek naar vrijwillige wandelaars.

Vrijwillige wandelaar
Vrijwillige wandelaars adopteren zoveel kilometer route als zij willen nalopen. Of dat nu één ommetje is of een aantal lange routes; alle hulp is welkom. Co-ouderschap mag natuurlijk ook. Dit maakt het wandelen niet alleen gezelliger, samen een route nalopen is ook praktisch. Dan kan de een bijvoorbeeld de routekaart in de gaten houden en de ander de bewegwijzering. Want dat is de bedoeling. Vrijwillige wandelaars controleren of de kaart van hun adoptieroute nog klopt en of de route nog te wandelen is met behulp van de bewegwijzering.

Nieuw netwerk
Het Routebureau Groningen is in het bijzonder op zoek naar wandelaars die belangstelling hebben voor het waddengebied en het aardbevingsgebied. In de kustgemeenten biedt het fijnmazige knooppuntennetwerk van Waddenwandelen een flink aantal kilometers paden die gecontroleerd moeten worden. In het aardbevingsgebied wil het Routebureau de komende jaren een vergelijkbaar netwerk opzetten. De ervaring met Waddenwandelen leert dat vrijwilligers het dan extra leuk vinden om routes na te lopen omdat ze daarmee een waardevolle bijdrage leveren aan een prachtig netwerk voor iedereen die van wandelen houdt.

Opgeven
Geïnteresseerde wandelaars kunnen contact opnemen met Routebureau Groningen, dat is ondergebracht bij Landschapsbeheer Groningen (routebureau@landschapsbeheergroningen.nl of 050 534 51 99).