Regio

De grootste Kleindiershow van de provincie Groningen



20151114_grootste Kleindiershow _nieuw 044.jpg

Door Winschoter Pluimvee en Konijnenclub

ZUIDBROEK - De Winschoter Pluimvee en Konijnenclub organiseert al meer dan honderd keer haar jaarlijkse Kleindiershow.  Nu op 20, 21 en 22 november in de Eurohal bij van der Valk in Zuidbroek. Entree € 2,50 voor kinderen, volwassenen € 4,-.

Vogelgriep
Vorig jaar werd de show op het laatste moment vanwege de vogelgriep afgelast. We behaalden daarmee de landelijke pers. Vogelgriep hopen we niet weer mee te maken. Het was balen voor de meer dan 100 vrijwilligers plus alle andere betrokkenen. Dit jaar komt de Campus Winschoten het opbouwteam versterken.

Opening
Nadat de gefokte dieren op vrijdag 20 november zijn gekeurd door het keurmeesterkorps, worden ze voorzien van een beoordeling met een predicaat. Daarop staat het ras te lezen en hoe raskenmerken door de keurmeester zijn gewaardeerd.

De show na de keuring wordt geopend op vrijdagavond om 19 uur door wethouder Ricky van den Aker van de gemeente Oldambt. Zij zal de hoofd ereprijzen uitreiken. Toegang vanaf 18 uur.

Kinderen uit Tjernobyl
Tijdens de besloten keuring worden kinderen uit Tjernobyl ontvangen en rondgeleid door de topfokker van Luchs konijnen, Kees Mollema.  Zij brengen een aantal weken door in de gemeente Slochteren om aan te sterken en prettige ervaringen op te doen.

http://www.tsjernobylsiddeburen.nl/

Ayam Cemani
Op vrijdagavond, zaterdag en zondag worden er dan bijna twaalfhonderd kippen, konijnen, duiven, eenden, ganzen, kwartels, exotische vogelsoorten en een verkoopklasse aan het publiek gepresenteerd. Er zullen Oud Hollandse cultuurrassen uit de zeventiende eeuw worden getoond en op de zaterdag Ayam Cemani’s. Deze geluksbrengende kip uit Indonesië met zwart vlees, zwarte veren en zwarte kopversierselen plus gezegend met magische krachten en een geneeskrachtig werking is een heel aparte verschijning met geheel eigen verhaal. http://munchies.vice.com/nl/articles/indonesias-jet-black-chickens-are-t...

Provinciale betekenis.
Wederom hebben ook de stad Groninger Pluimvee Club (G.P.C.) en de konijnenvereniging GRUNO haar clubshow bij de WPKC ondergebracht. Na meer dan honderd jaar zijn zij met hun dieren vertrokken uit de stad Groningen naar de Eurohal in Zuidbroek.

Het Provinciale Groninger Kampioenschap van de Kleindierliefhebbers Groningen is op de show ondergebracht.

De Groninger Topfokker van 2015 wordt zondags aangewezen. Hierbij gaat het dus om de fokker en niet het dier.

Aviornis, een landelijke vereniging van oorspronkelijke vogelsoorten, presenteren er zeer bijzondere vogelsoorten uit het Vogelpark Ruinen. Zij hebben reïntroductieprogramma’s voor uitgestorven vogels in landen van herkomst en beheren ex-situ populaties.

Max van den Berg
Diverse rasverenigingen van de verschillende soorten kippen, konijnen, duiven, kwartels enz. hebben bij ons hun districtskampioenschap toe bedeeld. Een graadmeter voor de kwaliteit van de WPKC kleindierenshow. Max van den Berg, de Commissaris van de Koning, noemde (terecht) de kwaliteit van onze dieren de eredivisie van de Nederlandse kleindierencompetitie.

Dit jaar zal op zaterdag onze show bezocht worden door een landelijk expert team van keurmeesters. Zij zijn geïnteresseerd in de kwaliteit van onze dieren en de wijze waarop de show is georganiseerd.

Oldtimers
Het randgebeuren bestaat uit een knuffelhoek met diverse andere activiteiten voor de kinderen, standhouders met diverse (groene)  producten, Koi karpers, oldtimer tractoren, de zeer veelzijdige Unimog auto’s, SOB Winschoten met brandweerauto’s, Mulder Pot veevoeders, Bongertman dierenspeciaalzaak Groningen, Buze dierenspeciaalzaak Heiligerlee, ROVAC aluminium en houtbouw, Mandenmaker Panman, Budeie Sierraden, ROMA tuinbeelden  enz..

Zaterdag Serama
Op zaterdag vindt er een Seramakeuring plaats waarbij het publiek aanwezig kan zijn en een inkijkje krijgt in het beoordelen van dit kleinste kippenras uit de wereld. Naast het type en bevedering wordt het karakter van dit pittige kippetje beoordeeld.

De Ayam Cemani’s zullen ook aanwezig zijn.

Zondag Tinley academie
Zondagmiddag zijn er mensen van de Tinley academie die met wetenschappers, gedragsdeskundigen en praktijkdeskundigen gespecialiseerd zijn in het gedrag van vele zoogdiersoorten en vogels. Hier kunt u deze keer gratis terecht voor vragen over honden, katten, konijnen, paarden, papegaaien, uilen, roofvogels enz.. Deze mensen geven cursussen aan particulieren en diverse medewerkers van dierentuinen.

Voor de konijnenliefhebbers zal Herma Wegman Konijnencentrum demonstraties verzorgen. Zij  is specifiek konijnen deskundige. In haar centrum kun je terecht voor de opvoeding van konijnen, behendigheid, agility (behendigheid), high fives, leren dansen, zindelijk maken en gedragsproblemen aanpakken.