Nieuws

Kunst en ambacht centraal tijdens Open Monumentendag



OPEN - De gemeente Veendam doet voor de 24e keer mee aan de Open Monumentendag. Het thema is dit jaar “Kunst en ambacht”. Net als vorig jaar werken de gemeenten Veendam en Pekela hierin samen om zo een nóg uitgebreider aanbod te kunnen presenteren. Op 12 september 2015 zijn er in Pekela en Veendam tussen 10.00 en 17.00 uur maar liefst 17 monumenten voor het publiek opengesteld! Al deze monumenten en de activiteiten die er georganiseerd worden, staan beschreven in een programmaboekje.

Turfcentrale
Als centraal punt in de gemeente Veendam is de Turfcentrale gekozen. Deze is gevestigd in de voormalige elektriciteitscentrale van Veendam. Hierin zijn zeven ateliers gevestigd voor kunstenaars en de creatieve industrie, waardoor er een broedplaats voor de kunst is gecreëerd. Hierdoor is een plek ontstaan waar kunst en ambacht samen komen.

Andere monumenten in Veendam
Nieuwe openstellingen dit jaar zijn Museum Collectie Ter Borg in Ommelanderwijk en het Huis van de Kunst (alleen ’s middags). In het Veenkoloniaal museum wordt de geschiedenis van de Veenkoloniën verteld, maar ook de tijdelijke exposities zijn de moeite waard. Theetuin “De Kainstobbe” neemt dit jaar ook weer deel aan de Open Monumentendag. Ook zijn er weer diverse historische kerkgebouwen opengesteld. In sommige kerken wordt speciaal voor deze gelegenheid het orgel bespeeld. Een speciale fietstocht leidt u langs alle opengestelde monumenten in de gemeenten Veendam en Pekela. Bij de stand van het wijk- en buurtbeheer Centrum in Cultuurcentrum vanBeresteyn kunt u op Open Monumentendag de Winkler Prinswandelroute afhalen.

Programmagids
Bent u benieuwd naar de opengestelde monumenten in Veendam en Pekela? Ze staan allemaal beschreven in een programmaboek. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis en het VVV-agentschap Veendam/Veenkoloniën. Ook kunt u de gids downloaden op www.veendam.nl. Wilt u meer weten over de Open Monumentendag dan kunt u kijken op: www.openmonumentendag.nl.