Nieuws

Bouw je mee van 10 t/m 14 augustus?
Kinderspektakel de Kinderfeestweek Veendam



14721683050_b29d6bfa2b_o.jpg

FEEST - Al meer dan 10 jaar is er een Kinderfeestweek in Veendam en ieder jaar weer komen er ontzettend veel kinderen op af. Vakanties worden er omheen gepland door ouders en door de vele vrijwilligers: ze willen er bij zijn. Dit jaar is het thema “Bouw je mee?” en dan gaat het niet over Bob de Bouwer en zijn machines maar Nehemia die Jeruzalem herbouwt. Er gebeuren zo veel verschillende dingen in de Kinderfeestweek dat iedereen er van geniet.

Voor de 11e keer zal in de laatste week van de zomervakantie er weer een grote feesttent staan en net als de laatste zes keer op het ballonveld onder aan de grote heuvel in Borgerswold. Eigenlijk niet gewoon een feesttent maar een heel tentenpark. Want naast de hele grote tent voor de kinderen, is er dit jaar een grote tent voor alle belangstellenden die het programma wel mee willen maken. In die tent is een videoverbinding met de hoofdtent en kun je meekijken naar wat er gebeurt op het podium en ondertussen lekker een kopje koffie drinken en bijkletsen. Andere tenten worden o.a. gebruikt voor de toneelspelers, de keuken, het gebedsteam, de EHBO, de knutselmaterialen, de spelattributen, het multi-media-team en het pastoraat.

Wat doen kinderen graag? Dat is een belangrijke gedachte geweest bij de opzet van het programma. ’s Morgens kunnen ze helemaal opgaan in het toneel, lekker uit hun dak gaan bij het zingen met een goede band en zijn er dit jaar ontzettend veel bouwmaterialen om Jeruzalem na te bouwen. ’s Middags is het programma heel actief met allerlei spellen geschikt voor de diverse leeftijdsgroepen. Hoogtepunten zijn daarin altijd verftikkertje en hutten bouwen maar het is echt vijf middagen toptijd voor de kids.

Dat de kinderen ontzettend genieten is altijd duidelijk te zien. Natuurlijk als je er bent, maar ook als je de foto’s en filmpjes bekijkt die er ieder jaar weer worden gemaakt. Op de website (www.kinderfeestweekveendam.nl), Facebook en YouTube staan er veel. “De kinderen zitten heerlijk in de tent, maar als ouder of opa en oma wil je toch graag een beetje meemaken wat je (klein)kind zo al doet en van geniet? Daarom vind ik het gaaf om dat te realiseren, samen met een team dat voor mooi en leuk beeldmateriaal gaat” aldus Tobias Ouwejan. “Vorig jaar zijn we begonnen om veel foto’s te maken en die snel te plaatsen op internet. Dat hebben we geweten, wat een boel hits waren er op de website en op Facebook. We gaan dit jaar voor nog meer en sneller geplaatste foto’s en ook meer filmpjes. We hebben de website ook vernieuwd, zodat de vele nieuwe dingen straks ook goed te vinden zijn. De videoverbinding naar de andere tent biedt natuurlijk ook mogelijkheden om al van alles te zien. Zelf zit ik eigenlijk de hele week in ‘onze tent’ en zie ik bijna niks van het gebeuren, maar alles komt wel digitaal bij me langs. Ik hoop dit jaar wel iets meer van het echte werk mee te krijgen.” Op de website kun je je straks ook alvast opgeven om de wachtrijen voor de tent te verkorten.

Te veel vrijwilligers?
Het is bijna niet voor te stellen, maar voor sommige taken zijn er dit jaar eigenlijk (te) veel vrijwilligers. Bijvoorbeeld bij de groepsleiding van de jongste kids. “Tja, de laatste jaren kwamen er al wel meer bij, vooral de jongere tieners, maar zoveel, dat heeft mij ook wel overdonderd” zegt Jan Hollander. “Veel jonge groepsleiding is zelf ook als deelnemer in de tent geweest, weet daardoor hoe het gaat en zorgt nu voor de kleuters. Verder is er ook een groep van 15 jongelui die helemaal vanuit Middelburg mee komen helpen! Ze zijn er de hele week bij en dat vinden we bijzonder. Dat komt door Olivier van der Hilst die zelf een jaar heeft meegedraaid als leiding en daar zo enthousiast over was.”.

Doordat er zoveel vrijwilligers zijn, kunnen er ook veel extra dingen worden gedaan. Dat betekent dat veel dingen goed geregeld zijn, er echt veel tijd en aandacht voor de kinderen is en dat geeft rust en vertrouwen voor iedereen. “Ik denk dat God erg geniet van alles wat er gebeurt. Jezus werd boos op zijn vrienden toen ze de kinderen tegenhielden om naar Jezus toe te komen. Later vertelde Hij ook dat het belangrijk is om te geloven als een kind en zette Hij een kind als voorbeeld in het midden van hun kring. Dat zegt veel over hoe God naar kinderen kijkt en zo willen wij ook met de kinderen omgaan”.

Naast de Kinderfeestweek is er sinds vorig jaar ook een jongerenprogramma, Prime Time. Daar komen allerlei artiesten uit binnen- en buitenland. Dat is ’s avonds op woensdag, donderdag en vrijdag. Op zondagavond om 19.00 uur is er een openingsprogramma voor alle belangstellenden. Op maandag is er een speciale vrouwenavond m.m.v. Marianne Grandia en de 747band uit Stadskanaal en op dinsdag is de gezinsavond met Timo van den Heuvel.

Prime time
Geven is iets wat in heel veel dingen van deze week doorklinkt. Natuurlijk de tijd van mensen bij alles wat er in en rondom de tent gebeurt voor de kids door de inschrijvers, keukenmensen, technici, toneelspelers, muzikanten enzovoorts. Maar ook door diverse bedrijven die financieel en in materialen ondersteunen, de kerken die bijdragen, de gemeente Veendam die ook haar steentje bijdraagt en zo zijn er nog veel meer gevers te benoemen. Geven en ontvangen horen bij elkaar, want wie tijd geeft aan God en aan kinderen, die krijgt daar altijd veel voor terug. Willy Alberti zong al eens “De glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft….”. Nou dan weet je bij de Kinderfeestweek dat je leeft!

Dit jaar wordt het Bijbelverhaal van Nehemia uitgespeeld. De Kinderfeestweek is van maandag 10 t/m vrijdag 14 augustus, telkens van 10-12 en van 14-16 uur. Voor meer informatie kun je kijken in de prachtige full colour krant die in de week van 3 t/m 9 augustus huis aan huis in Veendam en Wildervank wordt verspreid. Natuurlijk door de vele vrijwilligers. Voor meer informatie kun je ook terecht op www.kinderfeestweekveendam.nl of op Twitter of Facebook.

Fotoalbum: