Nieuws, Regio

Europese en Nationale Ploegkampioenschappen in Veendam



20150723_Ploegen_01.JPG

BORGERCOMPAGNIE – De Europese en Nationale ploegkampioenschappen worden van woensdag 16 tot en met zondag 20 september gehouden in Borgercompagnie. Dit grote evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

Het bestuur van de Stichting Ploegvereniging Nederland is samen met een groot aantal vrijwilligers uit de directe omgeving druk bezig met de voorbereidingen.

Op donderdag 17 september starten de Nationale wedstrijden rondgaand en wentelploegen. Er verschijnen eenentwintig deelnemers met een wentelploeg en veertien met een rondgaande ploeg aan de start. Op vrijdag 18 september komen daar nog dertien leerlingen van diverse Agrarische Opleidingen Centra (AOC) bij met tien wentelploegen en drie rondgaande ploegen, die hun eigen wedstrijd ploegen.

Oldtimers
Op zaterdag 19 september ploegen de oldtimers om de Nationale titel. Hier wordt in drie categorieën geploegd. Rondgaand wielploeg, hefploeg en wentelploeg. In totaal zijn er drieënzestig deelnemers. De Nationale paardenploegwedstrijden worden ook op zaterdag gehouden. Vijftien deelnemers, ook een vierspan, verschijnen aan de start.

De Nationale Trekker behendigheid wedstrijd 2015 verwacht vijfentwintig deelnemers die gaan strijden om de titel. Zij zullen een parcours afleggen met verschillende machines. Het gaat hier vooral om behendigheid, hoewel de tijd uiteraard ook belangrijk is.

Wentelploegwedstrijden
De Europese Wentelploegwedstrijden vinden plaats op zaterdag en zondag. Tweeëntwintig deelnemers uit elf landen ploegen op zaterdag een stoppelveld en op zondag een veld grasland.Op zondag 20 september zijn ook de Europese Oldtimer wedstrijden. Hieraan doen in totaal vierendertig deelnemers mee uit België, Tsjechië, Denemarken, Engeland, Duitsland, Isle of Man, Ierland, Nederland, Noord Ierland, Schotland en Wales.

Er wordt geploegd in vier categorieën. De deelnemers voor Nederland zijn Jan de Pinth in de categorie classic hefploeg, Co Looijesteijn in de categorie vintage hefploeg, Roel Mennega in de categorie vintage wielploeg en Ben Buijs in de categorie vintage wentelploeg. Vintage is van voor 1960 en classic is van voor 1970.
Alles bij elkaar zijn er 227 deelnemers die strijden om een titel gedurende vier dagen.

Vanaf vrijdag zijn er diverse demonstraties met werktuigen van sponsoren. Op zaterdag ook met oude werktuigen en op zondag doen de paarden hun kunstjes.

Programma
Voor exacte tijden en het complete programma, zie: www.ploegvereniging.nl.