Nieuws

Poppenhuisminiaturen in Bibliotheek Veendam



VITRINE - Alida’s Poppenhuismuseum is een begrip in Veendam en omgeving. Het museum van de Veendamse Alida Ottjes bestaat uit meer dan negentig ingerichte poppenhuizen. Een deel van haar verzameling poppenhuisminiaturen liggen de hele maand juli in de vitrines van Bibliotheek Veendam.

Sinds 1992 verzamelt Alida Ottjes uit Veendam poppenhuizen. Ze begon haar verzameling toen ze nog in een stoffenzaak werkte. Op een dag zag ze in een boekhandel het tijdschrift Poppenhuizen en Miniaturen liggen en besloot met een lege houten naaidoos de winkel waarin ze werkte na te maken.

Ottjes verzameld niet alleen poppenhuizen, maar richt ook alle kamers in. Hiervoor bezoekt ze kringloopwinkels en vlooienmarkten op zoek naar geschikte poppenhuisminiaturen.  “Wat is er nu leuker dan de kamers van de poppenhuizen aan te kleden met een radiootje, pianootje of een ander muziekinstrument . Door het verzamelen zie je ook de ontwikkeling van deze miniaturen. Was een radio eerst een eenvoudig houten blokje, later zijn er steeds meer details in verwerkt.”

De poppenhuisminiaturen van Alida’s Poppenhuismuseum zijn tot eind juli te zien in Bibliotheek Veendam.

Vitrinetentoonstelling in Bibliotheek Veendam
Heeft u ook een bijzondere verzameling die u wilt delen met de bezoekers van de Bibliotheek? Neem dan contact op met Evert Venhuizen  via 0598-617716 of  e.venhuizen@mijneigenbibliotheek.nl .