Nieuws, Sport

Jan Korte koestert voetbaltalent aan de Langeleegte



20150529_jankorte1.jpg

VOETBALTALENT - Aan de Langeleegte in Veendam wordt nog steeds op professionele wijze gevoetbald. Niet meer door de in april 2013 failliet verklaarde profvoetbalclub SC Veendam en ook geen wedstrijden meer, maar wel professionele jeugdtrainingen van Voetbalschool Jan Korte. De voormalige trainer, directeur en speler van SC Veendam, die komend seizoen het ambitieuze Rolder Boys onder zijn hoede krijgt, runde de voetbalschool al in zijn Veendam-periode, en is daar na het faillissement gewoon mee doorgegaan.

We wonen een training op het complex aan de Langeleegte bij en zien op deze vroege en zonnige zondagochtend dat de jonge voetballers in de leeftijd van 7 t/m 14 jaar uiterst gedisciplineerd te werk gaan. De 58-jarige oefenmeester uit Wildervank en zijn gediplomeerde medetrainers -ook ervaren (ex-)profvoetballers- geven elk kind veel aandacht.

Wiel Coerver
‘Onze trainingsmethode is gebaseerd op de ideeën van Wiel Coerver’, aldus Jan Korte, die ooit zelf training kreeg van deze ‘Albert Einstein van het voetbal’ uit Kerkrade. ‘Deze methode is gericht op een zo volledig mogelijke balbeheersing, aangevuld met de nodige techniek. We trainen op technische vaardigheden en individuele ontwikkelingen en garanderen vooruitgang op korte termijn. Je hoeft ook geen supertalent te zijn om hier te beginnen, maar je gaat wel vele stappen vooruit.’

Elke dag voetballen
Het trainen op de vroege zondagochtend is op zich al een voorselectie; alleen gemotiveerde voetballertjes (en meerijdende ouders) doen dat. ‘En niet alleen dat, het is ook prima aanvullend op de twee doordeweekse trainingen en de zaterdagse wedstrijden van de club. Eigenlijk zouden voetbaltalentjes elke dag moeten voetballen, ook op straat met vriendjes. Helaas gebeurt dat niet meer, zoals vroeger het geval was. De jeugd is vooral aan het gamen. Maar de kinderen die hier komen, willen over het algemeen wel het liefst elke dag voetballen.’

20150529_jankorte2.jpg

Doodschop
Korte was als voetballer actief bij SC Veendam en Go Ahead Eagles. In 1979 werd hij uitgeroepen tot beste speler van de eerste divisie. Op zijn 26e raakte hij ernstig geblesseerd, na een ‘doodschop’ in een wedstrijd tegen Willem 2. Hij keerde niet meer terug als actief voetballer en pakte de draad op als jeugdtrainer bij SC Veendam. In 2002 verving hij Martin Koopman als hoofdtrainer en eindigde met zijn club als respectievelijk zeventiende, veertiende en elfde in de Jupiler League. Vervolgens ging hij door als algemeen directeur en werd Joop Gall de nieuwe hoofdtrainer.

Hele jaar door
In 2011 verliet Jan Korte Veendam en werd hij hoofdtrainer van VV Nieuw Buinen, in 2014 van Go Ahead Kampen, om een jaar later de overstap te maken naar zondag eersteklasser Rolder Boys. Daarnaast is hij ook nog elke woensdag bij de VV Gieten te vinden, als coördinerend jeugdtrainer. En verder het hele jaar door op zondagochtend bij zijn eigen voetbalschool. Weer of geen weer. ‘Het liefst zou ik in de zomer- en winterstop ook doorgaan. Voor de voetballers zou dat ook beter zijn.’

Licentie
De drukbezette Korte heeft nog meer ambities: ‘Afgelopen seizoen, toen de beloften van FC Twente hun licentie kwijtraakten, hebben we nog geprobeerd een Veendammer elftal in de Jupiler League te krijgen. Helaas is dat mislukt, maar als een dergelijke kans zich weer voordoet, grijpen we die weer aan. Wat zou het toch mooi zijn als je weer semi-professioneel voetbal aan de Langeleegte kunt spelen. Het talent is er’, aldus de gedreven professional met een geelzwart voetbalhart.

In september begint de nieuwe reeks trainingen. Het kost 150 euro per seizoen. Voetballers van 7 t/m 14 jaar uit de regio kunnen zich melden bij Jan Korte. Info: www.voetbalschooljankorte.nl.