Nieuws

Traagst de beste op voorronde NK Slowbiking in Veendam



IMG_8028.JPG

SLOW - Op zaterdag 23 mei werd op het Veenlustplein één van de voorrondes van de eerste Slowbiking Battle gehouden. De verrichtingen van de deelnemers werd onder meer vanaf een zonovergoten terras door het publiek gevolgd. Het ging er om wie het aller langzaamst kon fietsen, om met de langzaamste tijd als allerlaatste over de meet te komen. Waarbij het vooral aankwam op veel evenwichtskunst op de fietsen.

De voorronde in Veendam was onderdeel van een serie in de aanloop naar het allereerste open Nederlands Kampioenschap Slowbiking Battle, welk op 21 juni in Utrecht plaats gaat vinden.

IMG_7655.JPG

Improvisatie
Slowbiking is in Nederland nog grotendeels onbekend. Het idee was in 2006 bij de Nederlandse kunstenaar Kaspar König opgekomen in een ander fietsland bij uitstek, China. Aan een kunstacademie in Peking werd hij gevraagd mee te doen aan een wedstrijdje langzaam fietsen. Tijdens dit ludieke studentikoos gebeuren eindigde hij als tweede, en won er een pak melk mee. König vond het zo leuk dat hij het idee mee naar Nederland nam. In Nederland moet alles snel, dit is leuk om te onthaasten was de gedachte.

König heeft het huidige laagdrempelige concept ontwikkeld, met regeltjes voor het fietsen erbij bedacht. Samen met improviserende live muzikanten en een scheidsrechter die tijdens de “races” ook commentaar levert.  Juist geen snel, maar wel een spannend gebeuren met wie het laatst weet te finishen.

IMG_7791.JPG

Begeleiding
Het parcours is een baan van elf meter met lijnen die de deelnemers niet mogen overschrijden. Heel lang doen over die elf meter lijkt gemakkelijk. Maar zonder de lijnen te raken en ook niet de voeten aan de grond te zetten is veel concentratie, balans en fietstechniek nodig.

De enthousiaste commentator en scheidsrechter Pauline Willems moedigde de deelnemers aan. De muzikanten en zangeressen Daniëlle Cornelissen en Carlien Jeanne gaven elk afwisselend aan de races relaxte muzikale begeleiding. Het moest immers ook niet te snel gaan. Een enigszins geoefende slowbiker doet over de elf meter een minuut.

IMG_7786.JPG

Kunde
Het leek de 13 jarige Nick Stulen uit Veendam ook eenvoudig, en wilde het ook eens proberen. Maar het bleek moeilijker dan verwacht. Hij heeft ervaring van drie en een half jaar fietsen op de BMX. Maar dit bleek toch wel even wat anders te zijn. “Het heel grote verschil is dat je nu bijna stil staat. En op de BMX is voor de balans ook nog wat achteruit te rijden, wat op deze fietsen niet kan”, zo verklaarde hij.

De BMX kunstenaar Martijn Matthezing kwam op een halve minuut uit. Zijn BMX beheerst hij met zijn imponerende kunsten volledig, maar dit is compleet iets anders. Met het ontbreken van achteruit fietsen is het balanceren moeilijk. Tijdens het proeffietsen deed Nick er 39 seconden over, zijn langzaamste tijd zou uiteindelijk op 1 minuut en 14 seconden uitkomen. “Een goeie tijd, zeker op deze type fietsen”, aldus organisator Paulien Willems.

IMG_7935.JPG

Slowbiketijd
Nick had concurrentie gekregen van de 12 jarige James Vortman. Samen gingen ze het speelveld domineren. James kwam met zijn langzaamste tijd op 60 seconden uit. Tom van Vuren uit Utrecht, een jongeman die toevallig in Veendam op bezoek was, zette een slowbiketijd neer van 1 minuut en 7 seconden. Met zijn totaalscore wist hij als winnaar uit de bus te komen.

Hoewel er vooraf toezeggingen op deelname zijn geweest, waren het merendeels spontane aanmelders ter plekke op dit nog nagenoeg onbekend gebeuren.

IMG_8039.JPG

Onthaasten
Het wereldrecord staat op maar liefst twee en een half uur, dat in Heerhugowaard was gevestigd. Daarbij moet vermeld dat het op deze fietsen mogelijk was om ook achteruit te fietsen. Als extra handicap voor de voorronde was voor de beach cruiser gekozen. Dit is een type fiets met een breed stuur en een lay back zadel om lekker relaxt op te onthaasten. Maar voor slowbiking is het een heel moeilijke fiets.

Pauline Willems was door bedenker Kaspar König uit Maastricht gevraagd om het stokje van het slowbiken van hem over te nemen, en ze heeft het verder uitgebreid. Met haar team zijn ze 2 jaar aan het toeren naar verschillende plaatsen, en al verder werkend aan het concept. Vooral in het buitenland worden ze gevraagd. In Duitsland en België werd het met enthousiasme ontvangen, en nu begint het in Nederland aan populariteit te winnen. Kaspar komt af en toe even modereren.

IMG_7799.JPG

Meedoen
Het NK Slowbiking Battle is niet alleen voor de geoefende langzaam fietsers, daarom mogen aan de voorronden iedereen meedoen om zijn of haar talent te ontdekken. De komende maanden zijn er in Nederland verschillende voorrondes. En op 21 juni 2015 is er dan de finale tijdens The battle op de Culturele Zondag in Utrecht. Behalve met de Culturele Zondag is er hopelijk ook nog een beetje mee te liften met de Tour de France dat dit jaar in Utrecht op 4 juli van start gaat.

In 2016 hoopt de organisatie een EK te organiseren. Met het jaar erop een WK.

IMG_7718.JPG

Ook wethouder André Hammenga besteeg het stalen ros. Dat doet hij wel vaker, maar de 'vaart' der voortgang kwam er deze keer niet echt in. Hammenga deed er niet meer over dan 27 seconden.

Voor meer info:
http://www.slowbiking.org/
http://www.culturelezondagen.nl/zondag/2015/the-battle

Fotoalbum: