Sport

Wildervank mist scorend vermogen in derby tegen Muntendam

IMG_0966[1].JPG

​VOETBAL - Derdeklasser Muntendam deed thuis goede zaken door Wildervank met 2-0 te verslaan. Door deze zege staan de Muntendammers op de 11e plaats. En kunnen iets ruimer 'ademhalen' om degradatie te ontlopen. Wildervank zakte door deze nederlaag naar de vijfde plaats. Een minuut voor rust vond er een incident plaats. Doelman Venema van Muntendam wilde de bal pakken toen plotseling Stefan Zuidema op dook. Vervolgens trapte de Wildervank-speler de doelman ongelukkig tegen zijn hoofd. Een forse hoofdwond was het gevolg. Zuidema was te laat, dus leek het op natrappen. De scheidsrechter vond dit echter niet en gaf voor deze overtreding zelfs geen gele kaart. Overigens stond de scheidsrechter er veel te ver vanaf, zodat hij het niet goed heeft kunnen waarnemen.

In de eerste 20 minuten had Muntendam een optisch overwicht, zonder dat het in daden kon uitdrukken. Maar het was Muntendammer Oosting die slecht weg kopte en doelman Venema kon ternauwernood zijn doel 'schoon' houden op de inzet van zijn maatje. Na een half uur spelen veerden de Muntendam-aanhangers op toen P.M. Venema verrassend naast het doel van Wildervank schoot. De roodhemden werden ineens 'wakker' en Marcel Gelderloos begreep dat als eerste. Zijn diagonale pass bereikte maatje Stefan Mulder en net buiten het strafschopgebied werd hij onderuit gehaald. En de vrije trap die daarop volgde liep op niks uit.

En de voorlaatste minuut van de eerste helft volgde dus de overtreding op doelman Venema. Met een verband om zijn hoofd hervatte hij de wedstrijd. Het was geen hoogstandspel wat beide ploegen op de mat legden. Het was maar hopen wat beide ploegen in petto hadden om het hooggeeerd publiek te boeien. Het publiek was wederom dun gezaaid aan de ooit zo roemruchte Zuiderstraat. Veel oud-voetballers zie je helaas niet meer, ze zitten allemaal bij moeder de vrouw thuis in kijken naar de 'buis'. Toch verdienen deze spelers meer aandacht. Ze werken hard en ze proberen het beste ervan te maken.

Na rust begreep Wildervank-speler Youry Vondeling als eerste dat er wat moest gebeuren om het publiek waar voor hun geld te geven. Maar de solotoer van de Wildervanker konden zijn medespelers niet op waarde schatten. De roodhemden van oefenmeester Jaap Veldhuis startten dus furieus en er volgde een groot offensief. Stefan Mulder van Wildervank werd goed aangespeeld en snelde door de laatste linie van de thuisclub. Maar het was assistent-scheidsrechter Henk Heidema die 'roet in het eten' gooide. En stak de vlag omhoog wegens buitenspel.

Na een 60 minuten spelen was het Wildervank-speler Zuidema die een gele prent kreeg van de scheidsrechter. Na een overtreding op Muntendam-speler Faber. Maar de vrije trap die daarna volgde liep op niks uit. Een paar minuten later was het Zuidema die de bal verspeelde. Via Kevin Bijl bereikte het leer Ploeger, die voor Muntendam de 1-0 op het scorebord zette. In de 84ste minuut wisselde oefenmeester Veldhuis en de ongelukkig acterende Zuidema werd vervangen door Nick Siebring.

In de 75ste minuut was het Wildervanker Niels Leugs, die een pass verzond naar  Nick Siebring. Maar Siebring controleerde het speeltuig niet goed en weg kans. Een minuut later wisselde trainer Veldhuis Yannick van der Wal voor Misha Mans. En in de 78ste minuut was het Mans die een pass verzond naar Siebring maar zijn kopbal vond geen genade in de ogen van scheidsrechter, omdat hij voor buitenspel floot. Er volgde een groot offensief van Wildervank op de felbegeerde gelijkmaker. Maar Wildervank doelman van Tongeren ging bijna in de fout toen hij de bal niet goed beroerde.

In de 85ste minuut was het Stefan Mulder die een grote kans onbenut liet voor Wildervank. Daarna kwam de 43-jarige Daan Hoving binnen het strijdperk en nam de positie van libero in. Hij verving de geblesseerde Eric van Sprundel. Toch was de 'koek' nog niet helemaal op bij Wildervank , toen Mulder een levensgrote kans kreeg op de gelijkmaker, maar hij faalde. Maar Kevin Bijl van Muntendam deed het beter. Hij scoorde in de slotseconden de 2-0 voor zijn ploeg. Het scorendvermogen van Wildervank heeft de ploeg 'de das omgedaan'.

Voorafgaand aan de wedstrijd mocht jeugdspeler Robert Bosma van vv Muntendam doelman van Tongeren van Wildervank op de proef stellen. Hij dribbelde vanaf de middenstip richting de doelman. Toen Robert het strafschopgebied in het vizier kreeg schoot hij op doel, maar de Wildervanker doelman kon met een uiterste reflex zijn goede schot met moeite pareren.