Sport

85 jaar VV Wildervank - Interview Hendrik Koerts



Hendrik_Koerts_01.jpg

VV Wildervank bestaat dit jaar 85 jaar, Jacob Kuipers heeft hiervoor 12 interviews gemaakt voor het jubileumboekje van VV Wildervank. De komende dagen plaatsen we één interview per dag, zodat ook oud VV Wildervankers dit terug kunnen lezen. 


Hendrik Koerts:
“Iederéén die Wildervank roept heeft iets met de club en dat is natuurlijk prachtig.”.

Sinds dit seizoen is Hendrik Koerts de nieuwe assistent-scheidsrechter van derdeklas Wildervank (zon). Hij moet er voor waken dat er zo min mogelijk 'indringers' de 'vesting' van de roodhemden binnen sluipen. En dat vereist vakmanschap. Dus niet te pas en te onpas met de vlag omhoog staan. Ook op medisch gebied verstaat hij zijn mannetje. Als verzorger biedt hij de helpende hand aan alle mensen van de club die een kwetsuur onder de leden hebben. Hij is dus echt een manusje van alles binnen de club. Wie is deze man die een dubbelfunctie bekleedt bij voetbalvereniging Wildervank?

Hij is geboren in getogen in het mooie en pittoreske Norg. Tot zijn 19e jaar heeft hij in het Drentse dorpje gewoond. Daarna is hij op zichzelf gaan wonen in Assen. Vervolgens kwam Hendrik aan de vrouw. “Ik ben in Luxemburg gaan wonen in verband met werkzaamheden. Daarna ben ik in Nieuw-Buinen terecht gekomen.”. Dat is ook nog de plek waar de familie Koerts woonachtig is. Koerts is assistent-scheidsrechter bij Wildervank 1 en verzorger bij de club. “Omdat we twee verzorgers hebben doet Gert-Jan Hoving de verzorging op de zondag. Ik heb net mijn contract weer verlengd voor volgend seizoen. En dan ben ik volledig verzorger bij de voetbalvereniging Wildervank.”.

Wie dacht dat Hendrik zich alleen beperkte tot het randgebeuren had het mis. Hij heeft in het verleden 22 jaar gevoetbald. Bij Gomos heeft de jeugdige Hendrik voor het eerst tegen een bal getrapt. Daarna is hij er twee jaar tussenuit geweest. “Ik heb nog in het tweede elftal van ACV gespeeld. Daarna ben ik naar Luxemburg vertrokken en ben op een recreatieve manier gaan voetballen. Van daaruit naar Nieuw-Buinen waar ik in het tweede elftal ben gekomen.”. Maar hoe ben je bij Wildervank in contact gekomen? Koerts: “Via  een advertentie. Vervolgens ben ik in contact gekomen met bestuurslid Jan Zuidema.”.

Koerts heeft een eerste gesprek bij Wildervank gehad. En dat klikte van beide kanten. Daarna heeft er nog een tweede- en derde gesprek plaats gevonden. “Toen waren we er eigenlijk snel uit.”, blikt Koerts terug. “Wildervank is natuurlijk een echte dorpsclub. Waar je gewoon met eigen jongens speelt. Iederéén die Wildervank roept heeft iets met de club en dat is natuurlijk prachtig. Ik kwam hier ook wel eens met het tweede elftal van Nieuw Buinen.”, herinnert Koerts zich. De inwoner van Nieuw Buinen kan ook wel iets vertellen over Wildervank van een paar jaar geleden.

“Met Nieuw-Buinen kwam ik hier met de jeugd ook regelmatig. En ook met het tweede elftal. Wat je dan ziet dat het een stabiele club is. Het jeugdniveau is hier hoog. Als je nou kijkt naar de A-B en C junioren, ze voetballen allemaal op hoofdklasse niveau. Dat is natuurlijk geweldig voor de vereniging Wildervank.”, steekt Koerts de 'loftrompet' uit over de club van rood en wit. Vooral de doorgroei naar het eerste- en tweede elftal.  Het eerste team is een goed functionerend elftal, waar progressie inzit. Koerts: “Als ik de leeftijdsgroep bekijk van plus minus 22 á 23 jaar oud, dan is dat oogstrelend voor de club. Daar kan je nog jaren mee vooruit.”.

En daarbij ondersteunt door een geweldig stel goede trainers. “Oefenmeester Veldhuis is gewoon een persoonlijkheid op zich. Wordt op 'handen gedragen' gedragen hier.”. Ik vertelde Koerts nog dat oefenmeester Veldhuis en ondergetekende aan de Middenweg in Veendam hebben gewoond. Koerts: “Je verneemt ook wel dat Jaap hier de cultuur kent. Dat neemt hij ook als kracht mee, om hier goed te functioneren. Jaap is gewoon leuk om mee samen te werken. Een  geweldige vent.”.

Ondergetekende zei na afloop van de competitiewedstrijd Wildervank (zon) – Amicitia VMC 0-5: “Volgende week nait zo'n wedstried, he?”. Waarop Veldhuis zei: “En als dat den wel zo is, dan 'steert er oaf'. Waarop Koerts antwoordde: “Zo is Jaap, altijd zijn woordje klaar en positieve zin. Het is geweldig om met die man te mogen samen werken.”.