Nieuws

Muziek in de Bieb!
Bibliotheek Veendam



MUZIEK - Donderdag 23 april om 19.00 uur organiseert Bibliotheek Veendam in samenwerking met de Muziek-, Dans- en Theaterschool een muziekmoment in de Bibliotheek.

Onder het motto ‘Boeken ruilen met een cultureel toetje!’ wordt iedereen uitgenodigd om op donderdag 23 april om 19.00 uur naar een verhaal te luisteren en te genieten van prachtige muziek. Deze avond treedt de Klezmergroep op onder leiding van Wim Lever en wordt er voorgedragen uit Sterrenlied van Guus Luijters

Klezmergroep
Tijdens Muziek in de Bieb! treedt de Klezmergroep op. Klezmer is van origine de instrumentale muziek van de Jiddisch sprekende Joden in met name Oost-Europa. In het begin werd het woord alleen gebruikt als aanduiding van de muzikant, die voor instrumentale muziek zorgde bij Joodse bruiloften, die vaak vele dagen duurden. Tot in het midden van de jaren 70 van de vorige eeuw bestond er geen naam voor dit genre. Het werd simpelweg Joodse bruiloftsmuziek genoemd. Pas vanaf die tijd, toen er een opleving van deze muziekstijl begon, kreeg deze de naam Klezmer.

De Klezmergroep bestaat uit zeven volwassen leerlingen van de muziekschool. Ze bespelen onder meer accordeon, viool, dwarsfluit, blokfluit, gitaar, klarinet en cello. De groep bestaat sinds 2014 en is destijds ontstaan uit de ensemblemaand, die jaarlijks wordt gehouden in januari/februari.

Sterrenlied
Theaterdocent Bert op ’t Ende en theaterleerling Merel van Helten dragen delen voor uit het Sterrenlied van Guus Luijters. Sterrenlied is een teder gedicht waarin een 11-jarig vermoord Joods meisje weer een gezicht krijgt.
Sientje Abram werd op 23 februari 1931 in de Amsterdamse Rapenburgerstraat geboren en op 10 september 1942 in Auschwitz vermoord. Guus Luijters, die al jaren werkt aan een boek over alle uit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joodse kinderen, heeft geprobeerd meer over Sientje Abram te weten te komen. Maar iedereen die haar heeft gekend, is ook vermoord. Sientje zelf weigerde zich bij deze situatie neer te leggen. Op een nacht ging ze een poëtische dialoog aan met de man die haar zo graag een gezicht wilde geven. Dat resulteert nu in een lang gedicht, waarin Guus Luijters en Sientje Abram beurtelings hun stem laten horen.