112, Regio

Grote pelotonsoefening op de Spoorhavenweg



02-04-2015 023.JPG

Tekst Dennie Gaasendam.
Foto's Michael Huizing

OEFENING - Een loodsbrand, verkeersongevallen met auto's en vrachtauto's,  een neergestorte traumahelikopter en veel slachtoffers bij Husa Logistics/IMS aan de Spoorhavenweg in Veendam.  Dit was het resultaat na een grote aardbeving donderdagavond. Het epicentrum lag in Muntendam. Echter ging het niet om echte incidenten maar om een grote pelotonsoefening. Het Railport Overslagcentrum organiseerde dit samen met de brandweer. De brandweer van Middelstum, Usquert, Woldendorp en Appingedam werden hierbij ingezet.

Het scenario was een serie ernstige incidenten na een aardbeving. Het BHV team kreeg omstreeks 19.00 te maken met een brand in een loods waarbij meerdere salchtoffers waren gevallen. Nadat een BHV team de slachtoffers had bereikt had de loods zich gevuld met rook. Ze waren genoodzaakt het pand te verlaten en het over te laten aan de brandweer.

02-04-2015 046.JPG

Ondertussen hadden zich op de parkeerplaats en de terminal twee ernstige ongevallen voorgedaan. Bij één van de ongevallen was een vrachtwagen betrokken. In totaal vielen hier zeven slachtoffers waarvan enkele bekneld zaten. Het BHV team heeft zich ontfermd over de slachtoffers en eerste hulp verleend totdat de brandweer en ambulance ter plaatse was.

Het traumateam dat uitrukte met de helikopter raakte in de problemen boven het terrein en storte neer. De heli storte neer en kwam tegen een container met giftige stoffen tot stilstand. Er vielen drie slachtoffers die allen door de BHV en brandweer in veiligheid zijn gebracht. De brandweer heeft met speciale pakken de gelekte vloeistoffen opgeruimd.

02-04-2015 132.JPG

Ook in het hoofdkantoor brak brand uit, het gebouw werd ontruimd. De brandweer bluste de brand. Nadat alle incidenten onder controle waren werd er geëvalueerd. Voor alle betrokkenen was het een geslaagde maar ook zeker een leerzame avond.

Fotoalbum: