Sport

Oud-SC Veendam speler Tiktak blikt terug
op voetballoopbaan



20150329_Veendam_viert_bekeroverwinning_op_Feyenoord.jpg

VOETBAL - De komende vier maanden beschrijft voormalig (semi) profvoetballer Roelf-Jan Tiktak zijn glansrijke carrière op de website www.defabriekvanmijnvader.nl  bij de rubriek ‘Foto van de maand’.
De momenteel in Alkmaar werkzame verzekeringsman duikt in het verleden van zijn indrukwekkende voetballoopbaan. De voetbalvictorie begon voor Tiktak als 17-jarig spelertje in het eerste elftal van SC Veendam in 1977 en eindigde via Sparta bij  landskampioen AZ. Bij die laatste club moest hij noodgedwongen zijn carrière in 1990 beëindigen.

Hij maakte veel mee en denkt met veel plezier terug aan Veendam. ‘Het was een gezellige tijd en ik bewaar er goede herinneringen aan’. Vanzelfsprekend zullen de herinneringen gepaard gaan met aansprekende anekdotes. Tiktak werkte met veel kleurrijke persoonlijkheden, zoals Johan Derksen die in z’n Veendamperiode naast speler ook jeugdtrainer was. ‘Natuurlijk hingen wij als jeugd aan de lippen van Johan Derksen. Ook toen al kon hij smakelijke verhalen opdissen. Na de training bleven we altijd een tijd in de kleedkamer hangen om naar zijn ondeugende verhalen te luisteren.’

Ook zal Tiktak in z’n korte memoires nader ingaan op de relatie die er destijds was tussen voetbalclub Veendam en aardappelzetmeelbedrijf DWM/Avebe. ‘Al met al heb ik een jaar of vier bij Avebe gewerkt. Tot ik naar Sparta vertrok en kwam te werken bij de gemeente Rotterdam.’ Het verhaal van Tiktak zal ondersteund worden met uniek fotomateriaal.

Foto:
Uitbundige en moegestreden SC Veendam spelers lopen, na afloop van de legendarische bekeroverwinning (2-1) tegen het ‘grote’ Feyenoord op Tweede Kerstdag 1977, een ereronde langs de volgepakte tribunes aan de Langeleegte. Het zou een van de vele hoogtepunten in de clubhistorie zijn. Roelf-Jan Tiktak (vierde van rechts) smaakte het genoegen deel uit te mogen maken van de geelzwarte succesformatie op deze gedenkwaardige 26ste december.