Nieuws

Drukke campagne voor Verkiezingen Provinciale Staten
en Waterschap (update)



IMG_9665.jpg

PALET - Elke vier jaar kiezen Groningers de leden van Provinciale Staten. Op 27 februari kan dit wederom. Maar dit jaar is het voor het eerst gecombineerd met de Waterschapsverkiezingen. Voorheen waren de Waterschapsverkiezingen apart, en was er een behoorlijk lage opkomst voor de Waterschappen. Hoewel iedereen dagelijks met het waterschapsbeheer te maken heeft is het minder bekend. Door de combinatie met de Provinciale statenverkiezingen kan dat een hogere opkomst opleveren.

Iedereen weet wel zo ongeveer wat het Waterschap zoal doet. Het zorgt voor droge voeten en het regenwater wordt afgevoerd. Het rioolwater wordt gezuiverd zodat het weer op het oppervlaktewater kan worden geloosd. Kanalen en sloten worden schoongehouden, en aan de boeren wordt getoond hoe aan peilbeheer te doen, om op het juiste moment voor de producten op het land het water op het juiste peil te krijgen.

Het werk van het Waterschap wordt als vanzelfsprekend ervaren, misschien dat de verkiezingen daardoor minder leeft. Wellicht ook dat men niet altijd op de hoogte is van de verschillende belangenbehartiging door de partijen die zitting hebben in het bestuur van het waterschap.

Uitzonderingen
“Net als in de landelijke politiek is 80% redelijk standaard”, verteld André Hamminga van het CDA. “De vertegenwoordigende partijen zitten elk vanuit hun eigen invalshoek in het bestuur. Het gaat juist om de uitzonderingen. Waarin de een wel of niet duurzamer is dan de ander. Of waarin nog een stukje meer inzet is voor nog meer veiligheid. Of waar toch wat meer aandacht is voor de burger met goede voorlichting en dat soort zaken”.

De laatste jaren is participatie, net als op gemeentelijk niveau, belangrijker geworden. Waarin ook de inwoners weten wanneer er wat moet gebeuren en daar op tijd bij betrokken worden.

In het Waterschap Hunze en Aa’s zijn 8 partijen en gerelateerde belangenorganisties vertegenwoordigd. Het zijn de PvdA, CDA / Christenunie, VVD, PvdD, Algemene waterschapspartij, Water Natuurlijk, Werken aan Water, Bedrijven, Landbouw, en Natuur.

Provinciale Staten
Zaterdag was het campagnevoeren voor de Provinciale statenverkiezingen druk aan de gang. CDA  Veendam-Wildervank was ‘s morgens in Blijham gestart, vervolgens werd met de groen-blauwe CDA caravan de rondtoer gemaakt naar Den Ham, Bellingwedde, Vlagtwedde, Musselkanaal, Stadskanaal en om 14 uur was men in Veendam. Vanuit Veendam ging het weer de provincie in. ’s Avonds nam men in Groningen deel aan een debat voor de Statenleden.

De VVD toerde in een oldtimerbus van het Nationaal Busmuseum in Hoogezand. De bus was van het voormalige NWH (NV Vervoermaatschappij De Noord-Westhoek) te Zwartsluis).

Gemeentebelangen Veendam zat met 13 mensen in een gele GADO bus voor de rondtoer als onderdeel van Groninger Belang. De partij is een verbond aangegaan waarin 16 gelijkgestemde lokale partijen uit de provincie samenwerken. Door de provincie heen werden werd in groepen heel wat plaatsen aangedaan, met elk hun eigen campagne voor het Waterschapsbeheer. In het verbond nemen onder andere deel Gemeentebelangen Stadskanaal, Samen voor Pekela, Kritisch Menterwolde, Gemeentebelangen Slochteren, Gemeentebelangen Veendam, Stadspartij Groningen, en Loppersum Vooruit.

Volume
Het Gronings Belang vroeg naast de campagne voor het Waterschap en de Statenverkiezing ook aandacht voor zichzelf.

Bram Schmaal legt uit, “het unieke aan de samenwerking is dat het onafhankelijke lokale partijen zijn die ook met de lokale dingen bezig zijn. Niet vanuit een landelijke organisatie. Ze hebben elkaar door de regionale thema’s gevonden. Omdat er meer volume nodig is”.

IMG_9659.jpg

“Er moeten dingen anders. Er gaan dingen verkeerd en er zijn meerdere punten. Bij de gaswinning heeft de veiligheid absoluut niet voorop gestaan. Als de veiligheid voorop had gestaan was het maximaal te winnen gas niet meer dan 12 miljard kubieke meter geweest, dat staat ook gewoon in de rapporten. Iedereen moet de veiligheid voorop hebben, en dan komt er toch 30 miljard uit met alle gevolgen van dien. Er moeten eerst doden vallen willen ze echt wat gaan doen”.

In een bezield betoog gaat Bram Schmaal verder, “wat betreft de herindeling: kijk naar wat het probleem van de gemeente is, en laat de gemeente zelf fatsoenlijk herindelen in plaats van dat de provincie loopt te drukken. De windmolens in Meeden die er worden neergezet draaien op subsidie. Als je wat wilt zorg er dan voor dat ze op 2 kilometer afstand van de bewoning staan om niet tot last te zijn van de bevolking. Het is uitgebreid aan de orde geweest, maar de provincie doet er niets aan”.

Grote gemeente
“Daarom hebben al die 16 partijen gedacht, want ze lopen allemaal tegen dezelfde problemen aan, de Groninger wordt niet serieus genomen. Het verbindt deze partijen. Vandaar dat het Groninger Belang is opgericht. Andere partijen hebben vaak gezegd, je krijgt ze nooit bij elkaar. Maar je merkt dat de sfeer hartstikke goed is, onderling is de sfeer prima. Wat de zaken betreft die bij de gemeente behoren vinden wij dat de provincie deze zaken ook door de gemeente moet laten doen. Je ziet nu dat de provincie eigenlijk zelf voor grote gemeente speelt”.

Overigens is er maandagavond forse kritiek geuit op de uitspraken van Bram Schmaal. Volgens Mark Boumans van de VVD kan de de 12 miljard kuub niet van de een op de andere dag worden ingevoerd, en noemde het zelfs kiezersbedrog. Nienke Hofman van GroenLinks noemde het standpunt van Groninger Belang niet realistisch. Daarbij wijst zij ook op het standpunt van minder windmolens. Het zou aldus Hofman aangeven dat hij niet helemaal begrijpt waar hij het over heeft. Bram Schmaal blijft bij zijn standpunt dat 12 miljard kuub veilig is, en niet 30 miljard.

André Hamminga gaf aan de bewoners die buiten de gehanteerde gebiedsafbakeningen voor wat betreft de gaswinning wonen, en schade hebben door de aardbevingen, het advies om de NAM erop aan te speken. De NAM is er wanneer dit zich voordoet om de schade te beoordelen. Daar is heel duidelijk het signaal naar de NAM voor afgegeven.

Gedrevenheid
De landelijke partijen die in de provincie deelnemen aan de Statenverkiezingen zijn D66, Groenlinks, PvdA, PVV, 50PLUS, SP en de VVD. Onder de overige deelnemende partijen zijn klinkende namen, Partij voor het Noorden, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Partij voor Mens en Spirit (MenS), Seniorenpartij Groningen, Red het Noorden, Vrij Mandaat, Groningen Centraal!, Verenigde Communistische Partij, en Grunnegers veur Stad en Ommelaand.

Onder deze partijen zijn er 4 nieuwe, de twee ouderenpartijen, het lokale partijencluster Groninger Belang en Grunningers voor Stad en Ommelaand van raadslid Pé Langen.

De PvdA is afgelopen zaterdag in de wijk Sorghvliet aan het canvassen geweest. Canvassen is een persoonlijk gesprek aan de deur. Daarbij is de vraag gesteld, gaat u stemmen? En dat met stemmen zelf te bepalen is waarop je wilt stemmen. Er zijn leuke reacties op geweest, en er zijn 150 rode rozen uitgedeeld.  

Zaterdag gaan de partijen weer op de campagnetoer voor de gecombineerde verkiezingen volgende week woensdag 18 maart.

Voor info:
http://www.hunzeenaas.nl/about/bestuur/Paginas/default.aspx
https://www.kiesraad.nl/artikel/ps-provinciale-staten-overzichtspagina

IMG_9675.jpg