Regio

100ste lotgenotengroep ‘Leren leven met kanker'



20150311_groep100klein.jpg

LOTGENOTEN – De honderdste lotgenotengroep voor mensen die kanker hebben of kanker hebben gehad is onlangs afgesloten. Een mijlpaal waar Het Behouden Huys niet zomaar aan voorbij wil gaan. Vanaf de oprichting in 2000, hebben de lotgenotengroepen een belangrijke rol gespeeld in de behandelingen bij het Behouden Huys. De term ‘lotgenoten’ heeft voor veel mensen een negatieve bijklank, zo ook voor de meeste deelnemers bij de start van groep 100. Maar wat houdt een lotgenotengroep eigenlijk in?

Lotgenotengroep

In een lotgenotengroep komen acht cliënten die kanker hebben of hebben gehad elke week bij elkaar. Een psycholoog begeleidt de bijeenkomsten, waarin aandacht is voor ieders verhaal. Er worden handvatten geven voor wat je zelf kunt doen aan de psychische, sociale en lichamelijk gevolgen van kanker. Iedere bijeenkomst heeft een thema, bijvoorbeeld: de diagnose, regie, overlevingsmechanismen, compassie, communicatie, angst, re-integratie, de dood of waarden en normen. Psycholoog Niek Poelstra leidde de honderdste lotgenotengroep: "Iedere keer ben ik weer onder de indruk van de kracht die er van de groep uit gaat. Mensen vinden herkenning bij elkaar en daarmee ook erkenning voor hun eigen emoties en ervaringen. Dit zorgt voor een veiligheid die het mogelijk maakt ook 'moeilijke' onderwerpen te bespreken die anders vaak uit de weg worden gegaan. Een mooie metafoor waar een van de deelnemers van deze 100e groep mee kwam, was het beeld van een groep mensen die beschermd wordt door de vleugels van een engel. Of je nu in engelen gelooft of niet, de groep biedt al vijftien jaar steun en kracht aan mensen. De mensen doen dit zelf en ik denk dat het vooral dit besef is dat hen ook weer kracht en moed geeft om verder te gaan op hun weg, hoe deze ook loopt."
 

Ook voor jongeren, partners van mensen die ziek zijn (geweest) en nabestaanden zijn er lotgenotengroepen.
Meer informatie: http://www.behoudenhuys.nl/lotgenotengroepen

Ervaring van de deelnemers

Janny: “Mijn gedachten over een lotgenotengroep waren in eerste instantie negatief, maar de ontmoetingen waren warm en open. Elkaar niet kennen is een voordeel, ik merkte dat er heel veel gedeeld werd. Op een prettige/persoonlijke wijze werden de gesprekken vorm gegeven. Het was bijzonder om te mogen luisteren naar elkaar en ook zelf te vertellen. De herkenning bij elkaar heeft een positieve bijdrage om te leren omgaan met een ziekte als kanker en wat dat betekent in ieders leven. Het heeft mij goed gedaan.

Constance: "Zoals de meeste deelnemers stapte ik met enige weerstand in de gespreksgroep 'Leren leven met kanker'. Ik heb er echter veel aan gehad. Ieder wordt gehoord en erkend. Je herkent jezelf in de ervaringen van de anderen. De begeleider analyseert en biedt andere denkpatronen aan waarmee je verder kunt in je onzekere toekomst. Het woord lotgenoten had voor mij eerst een wat negatieve klank maar heeft nu een warme betekenis gekregen.”

 

Het houdt niet altijd op na 8 bijeenkomsten. Vaak ontstaat er een band van steun en verbondenheid in de groep. De therapie is nu afgelopen, maar de cliënten hebben nog steeds contact met elkaar en komen als groep nog af en toe samen.

 

Het Behouden Huys
Het Behouden Huys biedt kankerpatiënten en hun naasten professionele en betrokken begeleiding bij de verwerking van psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van hun ziekte. Er is begeleiding mogelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, prognose of het stadium van het ziekteproces. Jaarlijks weten ruim 700 mensen hun weg te vinden naar het centrum. Het Behouden Huys biedt mensen de ondersteuning om op eigen kracht de regie in hun leven te (her)nemen en antwoorden te vinden op vragen waarmee ze door de ziekte kanker worden geconfronteerd. Naast de hoofdvestiging in Haren kunnen cliënten ook terecht op locaties in Delfzijl, Oostwold, Assen, Emmen en Drachten.

 

Meer informatie vindt u op www.behoudenhuys.nl