Nieuws

De stille kracht op de achtergrond
op de voorgrond geplaatst



_MG_0650.jpg

AMBASSADEUR - Ina Wei is voor haar vele vrijwilligerswerk vrijdagmiddag in de Raadszaal onderscheiden met de eretitel Veendammer van het Jaar 2014. De jury, bestaande uit Ankie Beenen, Max Bentum en Bé Wever, waren onder de indruk door haar grote inzet als vrijwilliger in veel diverse activiteiten. Ina is met haar eretitel de opvolger van Bé Wever, die voor het jaar 2013 was verkozen.  

Door 32 aanmelders werden 17 kandidaten voorgedragen, wat geleid heeft tot 16 genomineerden. Een van de voorgedragen kandidaten is raadslid, en mocht volgens de regels niet deelnemen. Na de toespraak van burgemeester Swierstra nam Ankie Beenen het woord. Zij noemde de nieuwe Veendammer van het Jaar tevens symbool staand voor de vele andere vrijwilligers in de Veendammer samenleving.

IMG_8542.JPG

Van burgemeester Swierstra kreeg Ina Wei de Turfdurf toren overhandigd, een bronzen beeld door de kunstenares Christine Chiffrun vervaardigd.

Al zo’n 40 jaar is Ina als vrijwilliger zeer actief. Bij de peuterspeelzaal was de eerste start. Ze leest als leesouder voor op de Zuidenveldschool, is een grote hulp van Sinterklaas, was wedstrijdsecretaris voor de hockeyclub, en is jurylid van de Atletiekvereniging Veendam. Bij de Stichting “De Brug” in Veendam was ze een actief bestuurslid. Stichting De Brug organiseert sporten voor mensen met een verstandelijke beperking uit de omgeving van Veendam. De laatste jaren is ze vooral bekend geworden door haar grote inzet voor Humanitas, waar ze 9 jaar secretaris en penningmeester is geweest. Deze stichting zet zich in voor mensen die het even niet in hun eentje kunnen redden. In één van de vele projecten van Humanitas vinden ze steun, variërend van maatjescontacten bij inburgering tot het doorbreken van eenzaamheid en opvoedingsondersteuning tot rouwverwerking.

_MG_0636.jpg

Mede dankzij Ina is ook de stichting Mo(o)i in Veendam bij Humanitas aangesloten. Bij problemen regelt Ina de dingen, en ze is heel praktisch ingesteld. Maar op de voorgrond treden doet ze niet. Of zoals Ina het altijd zegt, “ik ben het niet die het doen, de anderen zijn het”. En dat is typerend voor haar. Ze is een stille kracht op de achtergrond om te zorgen dat dingen kunnen worden uitgevoerd. Ze wordt hun ambassadeur genoemd. Ook heeft ze een luisterend oor en helpt altijd meedenken. Pakt signalen op en gaat daar wat mee doen.

IMG_8575.JPG

Dat heeft Michaela, Hilly, Faiza, Kabsar, Rashed en Henk van Mo(o)i in Veendam gemotiveerd om “hun held” voor te dragen. Mo(o)i in Veendam is een internationale en multiculturele club welk activiteiten organiseert om Veendammers en nieuwe Veendammers kennis met elkaar te laten maken. Dit middels samen koken en met picknicks, met excursies, geven van workshops en het houden van gezellige samenkomsten.

De nieuwe Veendammer van het Jaar moest het nog wel even op haar in laten werken. Ze was er beduusd van en nietsvermoedend. Maar had thuis wel al gemerkt dat er iets gaande was. Haar man was iets anders dan anders. Met een smoes was ze naar het gemeentehuis gelokt. Eenmaal in de raadszaal zag ze bekende mensen zitten, en viel het kwartje.

IMG_8566.JPG