Nieuws

Museum Collectie ter Borg geopend
“Dingen in de tijd van toen terug in de tijd van nu “



IMG_5706.JPG

OMMELANDERWIJK - Onder grote belangstelling is vrijdag 19 december Museum Collectie ter Borg geopend door burgemeester Sipke Swierstra van Veendam en Pieter van der Linden, kleinzoon van Henk en Coba ter Borg. Met de ingebruikname is een ambitie van wijlen Henk ter Borg verwezenlijkt, zijn collectie landbouwwerktuigen en gereedschappen bij elkaar houden in een museum.

Het nieuwe hoogwaardige museum omvat een verzameling van veenkoloniale landbouwvoorwerpen van voor de mechanisatie, die door Henk ter Borg uit Borgercompagnie zijn bijeengebracht. Het museum is prachtig vormgegeven door Jan Willem Deij uit Meedhuizen. De oude steenfabriek in Ommelanderwijk, waar ook het florerende Gelegenheidscafé De Stainkroeg is ondergebracht, biedt onderdak voor het gloednieuwe museum. Op zondag 21 december hebben zeer velen gebruik gemaakt van de open huis- gelegenheid om weer veel herinneringen op te halen over het interessante veenkoloniale verleden.

De Stichting Collectie ter Borg is erg verheugd dat na jarenlange omzwervingen een uitstekend onderdak voor de collectie is gevonden bij De Stainkroeg te Ommelanderwijk.

20141222_Borg_P1220387.jpg

Henk ter Borg had in de koestal en in de schuur van de boerderij Ter Borg in Borgercompagnie al een ruimte ervoor ingericht, het was het begin van een kleine museum dat op afspraak ook bezichtigd kon worden. In dertig jaar tijd was door Ter Borg de collectie bij elkaar gebracht. Het was zijn tweede passie, na zijn eerste voor het akkerbouwbedrijf. Het begin van de collectie van oude boerenwerktuigen komt uit de boerderij, zoals vlegels en ploegen. Het meeste  van de collectie is van collegaboeren uit de Veenkoloniën en verder uit het veenkoloniale noorden van Duitsland. Ook had hij na zijn pensionering samen met zijn vrouw Coba rommelmarkten afgestruind. Zijn zoon Evert Jan ter Borg denkt dat de verzameling ook een redelijk compleet beeld geeft en met de vereveningswerktuigen ook redelijk uniek is. Na het verkopen van de boerderij is op initiatief van Wim Dussel de Stichting Collectie ter Borg opgericht voor het bij elkaar houden van de collectie.

Voorzitter Bé Bruining van het museum sprak de genodigden toe en vervolgens burgermeester Sipke Swierstra. Samen met Pieter ter Borg, een kleinzoon van Henk en Coba, verrichtte de burgemeester de openingshandeling met het onthullen van een plaquette. Het bijzondere is dat deze plaquette in 1963 al eerder onthuld is geweest bij de in gebruikstelling van een graansilo van de toenmalige landbouworganisatie Veenkoloniale Boerenbond (VBB) aan de Molenstreek. Ook Henk ter Borg was een van de voorzitters van de VBB.

IMG_5713.JPG

Dingen in de tijd van toen komen in de tijd van nu weer terug. De cirkel is weer rond, als het ware.

De eerste onthulling van de plaquette voor de ingebruikname van de silo was door de 9 jarige Meerten ter Borg verricht, een zoon van Henk en Coba ter Borg. Bij de tweede onthulling in het museum waren ook de  kinderen  Evert Jan en Carla aanwezig.

Een van de vermelde namen op de plaquette is die van Harm Engel Takens uit Zuidwending. Heel bijzonder is dat hij als enige nog in leven zijnde oud-voorzitter in zijn toespraak nog kon vertellen over de onthulling en over Meerten, in 1963.

Ten tijde van de opheffing van de VBB was Bé Bruining de toenmalige directeur. En Sipke Swierstra, die al eerder een werkzaam leven in Veendam heeft gehad, had als laatste secretaris de Veenkoloniale Boerenbond opgeheven. Door de Boerenbond was aan de toenmalige secretaris Swierstra een getuigschrift overhandigd, welk Swierstra als burgermeester na zijn toespraak aan het museum heeft geschonken.

IMG_5775.JPG

Na de verhuizing uit de boerderij in Borgercompagnie zijn de werktuigen en gereedschappen 7 jaar lang op achtereenvolgende locaties opgeslagen geweest. Zoals in een oude schaapskooi in Borgercompagnie, en in allerlei loodsen en depos.

Na allerlei tegenslagen is in een grote loods aan de Stainkroeg van de familie Panman 400 vierkante meter ruimte gevonden voor het inrichten van het museum. Geert en Alie Panman van de Stainkroeg werden 2 jaar geleden benaderd, en de klik was er meteen. Voor museumbezoekers is er de mogelijkheid om in een arrangement van beide gelegenheden gebruik te maken. De stichtingsleden zijn een jaar bezig geweest om het museum in te richten. Het Veenkoloniaal Museum had 5 vrijwilligers uitgeleend voor helpende handen.

De inrichting is met de uitgebreide collectie ruim en per thema opgezet. Bij de levensgrote foto’s zijn ook de mooie verhalen te lezen die het geheel samen met de foto’s verlevendigen. In een video verteld Henk vol passie over zijn verzamelde objecten. Ook wordt getoond hoe ermee werd gewerkt.   

20141222_Borg_P1220350.jpg

Fotoalbum: