Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2014 - april



20140402_Boek_SC_Veendam_DSC9015.jpg

Samengesteld door Bianca Kor

Boek over De Langeleegte gepresenteerd
Het was precies 1 jaar geleden (2 april 2013) dat BV Veendam failliet ging en uit het betaalde voetbal verdween. Maar exact een jaar later (2 april 2014) was het weer even 'smullen' aan de Langeleegte in Veendam. Het was niet zo dat de bal weer aan het rollen werd gebracht. Maar dat Jan Mulder als herinnering een boek uitgaf van de cultclub. Met als titel: Aan de Langeleegte.

Kinderen showen schoenen en kleding als echte topmodellen 
Woensdagmiddag 2 april was het een gezellige drukte in de bibliotheek van Veendam. 15 Kinderen liepen mee tijdens een modeshow. Zij showden de hippe kleding en schoenen van Mijnnn! en Schott schoenen.

Internationale week WP
In april werd een internationale week op de Winkler Prins gehouden. De leerlingen uit verschillende landen (Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Letland) werden welkom geheten door burgemeester Sipke Swierstra. Er werden kennismakings- en sportactiviteiten georganiseerd en Veendam werd verkend. Ze bezochten o.a. het Veenkoloniaal Museum.

Daan Meijers sterkste in de Omloop
De 27e editie van de Omloop van de Veenkoloniën is zaterdag april gewonnen door Daan Meijers uit Dongen.

20140404_101-jarige_heer_Doedens_MG_2379.jpg

Swier Doedens 101 jaar
De heer Swier Doedens heeft vrijdag 4 april zijn 101ste verjaardag gevierd. De Veendammer kreeg in woonzorgcentrum De Breehorn bezoek van o.m. Burgemeester Sipke Swierstra die hem namens de gemeente kwam feliciteren met deze bijzondere mijlpaal. Tijdens zijn werkzame leven is de heer Doedens melkrijder en melkboer geweest en hij heeft gewerkt bij het waterschap en een flink aantal jaren bij Wedeka.

Leesproject 'Scoor een boek!'
In april naderde het Leesproject 'Scoor een boek!' het einde. De basisschoolleerlingen hadden de afgelopen 10 weken hun best gedaan om zoveel mogelijk boeken te lezen en tijdens de afsluiting werd de eindstand bekend gemaakt. De bibliotheek wilde met ondersteuning van voetbalclub FC Groningen het leesplezier bij kinderen stimuleren. Tijdens de sportieve afsluiting werd er bekend gemaakt hoeveel boeken er tezamen waren gelezen op Sportpark de Langeleegte. In totaal waren er 14.605 boeken gelezen.

Eric ten Horn voor vierde keer spelregelkampioen
Voor het vierde opeenvolgende jaar werd topamateur scheidsrechter Eric ten Horn uit Veendam gehuldigd tot spelregelkampioen van de scheidsrechtersvereniging Veendam en Omstreken. Net als in 2010, 2011 en 2012 veroverde hij de Sam Poetary Wisselbeker over het jaar 2013. De finale van de interne spelregelcompetitie vond plaats op vrijdag 28 maart in het clubgebouw De Neutrale Hoek in Wildervank.

20140405_Popfestival_MG_2838.jpg

Volle bak Popfestival Rock the House dorphuis de Wending
Met 130 kaarten in de voorverkoop hadden de mannen van de organisatie van het Popfestival Rock the House er zin in. Aan alles was gedacht om er een geweldig festival van te maken. Tijdens dit Popfestival wisselden de bands elkaar op twee podia af. Het was een groot succes.

Energiewacht Tour 2014
Lucinda Brand was de eindwinnares van de Energiewacht Tour. Haar gele leiderstrui kwam niet in gevaar maar Chantal Blaak won de slotetappe. De tweede plek was voor Vera Koedooder en Trixi Worrack werd derde.

PeerGroup per spoor aangekomen in Veendam Once upon a time in het Veen
Once upon a time in het Veen is een 10 weken durende unieke reis met 100 meter smalspoor en een treinstel. Het reistraject volgt de eeuwenlange geschiedenis van de Drents-Groningse vervening. Zoals de grens van de ontginningen van noord naar zuid verschoof, zo werd het spoor gelegd van het Groningse Kropswolde tot het Drentse Erica. Tijdens de reis werden 10 tijdelijke ‘stations' gebouwd waar de voorstelling ‘Once upon a time in het Veen' werd gespeeld.

Leerlingen van de Braskörf EHBO-diploma gehaald
8 Weken lang werkten 56 achtste groepers van basisschool de Braskörf aan het jeugd EHBO-A van het Oranje Kruis. Nadat alle leerlingen op 10 april waren geslaagd voor het schriftelijk examen mochten ze praktijk examen doen en ook hiervoor zijn zij allemaal geslaagd.

Oorlogsmonument in Wildervank hersteld
Het oorlogsmonument in Wildervank, een bronzen beeld, dat in 2013 van de sokkel was gestolen, is in april voorzien van een nieuw beeld. Het nieuwe beeld werd vervaardigd door Mark Witteveen uit Noordbroek. Het is een moderne variant op het gestolen beeld.

Neutnschaitn in vanBeresteyn
Het Veenkoloniaal Museum hield op Tweede Paasdag het traditionele 'neutnschaitn'. Het museum zet zich actief in om deze traditie te behouden, omdat het spel tot het culturele erfgoed van de regio wordt gerekend.

De eerste Veendammer hobbymarkt werd druk bezocht
De eerste Veendammer hobbymarkt van de Stichting Bogdike werd op zaterdag 19 april goed bezocht. Het was mooi weer en dat zorgde voor volle terrassen. De kramen stonden op het Veenlustplein en in een lange lint in de Kerkstraat. Het aanbod bestond uit o.a. sieraden, geborduurde handdoeken, gehaakte kleedjes, CD's, wijnen, boeken en natuurlijk lekkere hapjes.

Hoge consumentenwaardering voor VakantieXperts met 2 Zoover Awards
Tijdens een feestelijke uitreiking in het Krant Café bij de Telegraaf mocht VakantieXperts de twee belangrijkste Zoover Awards voor reisorganisaties in ontvangst nemen. In de categorieën voor beste online reisbureau en meest populaire reisbureauketen van Nederland eindigde VakantieXperts als hoogste in de landelijke verkiezing.

20140424_Olifanten_circus_Renz_MG_4543.jpg

Olifanten Circus Renz bij Autorama
Donderdagmiddag 24 april hebben de olifanten van circus Renz een bezoek gebracht aan winkelcentrum Autorama. Veel kinderen waren met hun (groot)ouders aanwezig om deze reusachtige dieren te ontmoeten, en om even met ze op de foto te gaan.

Lintjesregen 2014
Ter gelegenheid van Koningsdag werden op vrijdag 25 april vier koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De heren C. Muurman, J. Siepel, J.H. Poot en F. Muurman werden vrijdagmorgen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij ontvingen hun koninklijke onderscheiding van burgemeester Sipke Swierstra in de raadzaal van het gemeentehuis van Veendam.Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Koen Schuiling werd benoemd tot informateur Veendam
Koen Schuiling, burgemeester van Den Helder, werd in april benoemd tot informateur in Veendam. Zijn opdracht was het weer op gang krijgen van de onderhandelingen om een nieuw college te vormen. Daarnaast werd hem gevraagd de mogelijkheden te verkennen om tot een coalitie te komen.

20140426_Koningsdag_Veendam_MG_4969.jpg

Allereerste Koningsdag in Veendam 
Veendam vierde op 27 april de allereerste Koningsdag met o.a. de Toeterrit en een vrijmarkt. Met natuurlijk een hoog gehalte aan gezelligheid, en niet alleen op de terrasjes. Overal in het centrum werd de verjaardag van Koning Willem Alexander uitbundig gevierd.

5-jarig bestaan Zorghotel de Veenkoloniën in Wildervank
In april vierde Zorghotel de Veenkoloniën in Wildervank hun 5-jarig bestaan. Eigenaren Trijnie en Jan Wildeboer combineren de (para)medische zorg voor hun gasten met een brasserie voor vermoeide fietsers.

Dug-outs aan de Langeleegte vernield
Vrijdag 25 april heeft de politie 4 jongeren aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een getuige zag de jongeren de dug-outs van de voetbalvelden aan de Langeleegte vernielen en waarschuwde de politie. De getuige had een goed signalement van de jongeren en belde het alarmnummer 112. Er werd proces-verbaal tegen de jongens op gemaakt.

Ballonclub Veendam aan zijn einde, het ballonvaren ging door
Ballonclub Veendam hield in april na 40 jaar op te bestaan, maar er werd besloten dat het ballonvaren door moest gaan. Evert Smit uit Zuidwending nam het stokje over van Martin Sievers onder de naam 'Smit Ballonvaarten.