Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2014 - maart



Samengesteld door Bianca Kor

Groningers in Opstand op weg voor Langzaam-aan-actie
Vrijdag 7 maart werd er door heel Nederland de protestacties met langzaam rijden op de Nederlandse snelwegen uitgevoerd. Deze landelijke actie was een van de initiatieven van het platform Landelijke Demonstratie 2013, met als doel om aandacht te vragen voor algehele misstanden in de politiek en maatschappij.
Vanuit de Actiegroepering Groningers in Opstand waren er drie groepen in de provincie bezig, bij blokkades in Delfzijl, met de afsluiting van de grensovergang bij Bad Nieuweschans en met de Langzaam-aan-actie A7. Vanuit de groep in Veendam was men met c.a. 120 auto's met c.a 30 kilometer per uur over de A7 gereden, plus nog een onbekend aantal mensen die zich hierbij hadden aangesloten.

'Optie 1' geeft opbrengst loterij aan stichting KiKa
'Optie 1' , gevestigd aan Museumplein 10, bestond vijf jaar. Ter ere van deze gelegenheid gaf ondernemer Marco Prak telefoons weg. Een via de radio en één via een loterij. Hiermee werden twee winnaars blij gemaakt en stichting KiKa. De opbrengst van de loterij ging geheel naar deze stichting. Dit leverde € 908,- op. Vrijwilligster Martine Smeijers vertelde dat het geld zou worden besteed aan onderzoek naar nieuwe, meer kindvriendelijke behandelingsmethoden van kanker.

Gemeente Veendam liet rotondes adopteren
Wethouder Bert Wierenga verrichtte op vrijdag 7 maart de starthandeling voor de adoptie van rotondes in Veendam. Dat gebeurde bij de rotonde op de kruising van de Industrieweg en Dalweg 12 in Veendam.

20140310_Veenkade_Trevias_00.jpg

Vrijwilligersavond Veenkade succes
Donderdag 6 maart ging het dak van Veenkade eraf. Alle vrijwilligers van woonzorg- en revalidatiecentrum Veenkade in Veendam waren uitgenodigd voor een feestelijke avond met een optreden van de Trevia's. De avond was georganiseerd om de vrijwilligers te bedanken voor hun onmisbare inzet voor de cliënten.

'Met de muziek mee' van start op de Westerschool
De leerlingen van de Westerschool in Wildervank deden mee met het project muziek & taal. Het project werd feestelijk geopend met het draaiorgel Zwarte Dorus die 110 jaar oud is. De leerlingen konden genieten van muziek van nu en vroeger. De leerlingen konden ook het draaiorgel beter bekijken om te zien hoe het werkt en vragen stellen over de geschiedenis van de Zwarte Dorus. De kinderen werkten tijdens de projectweken toe naar een muzikale voorstelling voor de ouders, opa's en oma's en bekenden van de leerlingen.

Succesvol ATB-tocht met 300 renners
In en om Veendam werd op zaterdag 15 maart een succesvolle ATB-tocht georganiseerd. De tocht was 35 km lang en leidde door het Borgerswold, het Langenboschmeer en de Heemtuin in Muntendam. De route leidde terug via het Bennie de Langebos naar de kantine van Veendam 1894: de start- en finishplaats.

Low budget winkel overvallen 
In de Kerkstraat werd op zaterdagochtend 15 maart een low budget winkel overvallen. Twee jongens van een jaar of 16 vielen de winkel vlak na de opening binnen. Ze gingen er op twee fietsen vandoor richting het Prins Hendrikplein.

Stadsbus niet meer gratis voor WMO-cliënten
Het gemeentebestuur van Veendam besloot dat per 1 april de bewoners van Veendam met een WMO -pas niet langer gratis van de stadsbus gebruik konden maken. Zij betalen nu hetzelfde tarief als andere reizigers.

Autobanden in brand bij NAM-locatie Wildervank
Actievoerders van Schokkend Groningen hebben zondagmiddag 16 maart autobanden en hout in brand gestoken bij de NAM-locatie aan de Woortmanslaan in Wildervank.
Eerder op de middag hadden zo'n 25 actievoerders zich verzameld bij de NAM-locatie achter het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. Er waren hekken doorgeknipt. Op het terrein liep een bewaker met een herdershond. De politie was snel ter plaatse en stuurde de mensen weg.
De politie arresteerde twee mensen van Schokkend Groningen.

Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart
De SP werd de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart in Veendam. De Socialistische Partij die voor het eerst mee deed in Veendam kreeg meteen 4 zetels.
GemeenteBelangen en PvdA leverden ieder 2 zetels in, de VVD leverde er ook één in en GroenLinks moest de gemeenteraad verlaten. De ChristenUnie bleef op 1 zetel staan.
CDA en VUK gingen beide van 1 naar 2 zetels, en D66 kreeg ook 1 zetel.

20140321_Hoge_opkomst_Veenstroomwinkel_03.JPG

Hoge opkomst opening Veenstroomwinkel Veendam
Vrijdag 21 maart werd er in Veendam een nieuwe winkel geopend aan het Museumplein (hoek Kerkstraat 56). Niet zomaar een winkel. In deze winkel wordt er onafhankelijke en objectieve informatie gegeven over de mogelijkheden van het opwekken van eigen zonnestroom.

Brandweer Veendam rukt uit voor gaslek
Vrijdagavond, 21 maart, tegen de klok van 22:30 uur rukte de brandweer van Veendam uit voor een glaslek aan het Boven Oosterdiep waar zich een appartementencomplex bevindt (voormalig gebouw AVEBE / Netvisit). De politie verzocht alle bewoners het pand te verlaten.

Inbraakgolf in Veendam
In maart werd bekend dat Veendam werd getroffen door een inbraakgolf. Vanaf januari was Veendam en omgeving getroffen door 15 inbraken in Borgerswold, 5 in Wildervank, 3 in Buitenwoel en 7 op bedrijventerreinen.

Project Ambassadeurs vóór Diversiteit werd feestelijk afgesloten
De Gemeente Veendam en het Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG) hebben het project ‘Ambassadeurs vóór Diversiteit' feestelijk afgesloten in de Raadzaal. De Ambassadeurs werden bedankt en ontvingen een oorkonde voor hun inspanning.
De Ambassadeurs in willekeurige volgorde: Humanitas, de Politie, c.b.s. De Kern, Mo(o)i in Veendam, Compaen, Radio Parkstad, de Bibliotheek en het PAOO (Platform Actieve Ouders en Onderwijs).

20140328_Meander_Havenbuurt_MG_1894.jpg

Nationale Pannenkoekendag in Veendam een succes
Op vrijdag 28 maart was het Nationale Pannenkoendag en werden er in Veendam pannenkoeken gebakken voor ouderen in de Breehorn door leerlingen van de Haimstee-school uit Veendam. In de Veenkade werden er pannenkoeken gebakken door kinderen van groep 7 en 8 van christelijke basisschool Het Baken uit Westerlee. Bij Meander aan de Koppiusstraat gingen kinderen van groep 5 en 8 van OJB de Ommewending uit Ommelanderwijk aan de slag. De bewoners van Huize St. Franciscus waren uitgenodigd op de Mgr. Bekkersschool.

Verwenmiddag in de Breehorn Veendam
Woensdag 26 maart bezorgden leerlingen van Winkler Prins bewoners in De Breehorn Veendam een leuke verwenmiddag. Leerlingen uit klas 4 van de Kader en Basis opleiding vervulden hun eindopdracht bij de werkplek schoonheidssalon. De ouderen lieten zich graag verwennen. Manicure, handmassage, maskers, nailart, alles kwam voorbij.

Opening Maxima
28 maart opende Stichting Kledingbank Maxima Veendam haar deuren. De officiële opening werd verricht door de wethouders van Sociale Zaken van Veendam en Menterwolde, Klaas Steenhuis en Gheri ter Steege. De winkel is ingericht met een aparte heren-, kinder-, schoenen-, en uiteraard de grootste ruimte damesafdeling.

20140331_WP_2e_prijs_b.jpg

Debatteam Winkler Prins 2e op Grondwet Festival
Zaterdag 29 maart wist het debatteam van Winkler Prins na een aantal rondes de finale van het Grondwet Festival in Den Haag te bereiken. Het festival vond plaats in het kader van het 200-jarig bestaan van de Nederlandse grondwet. In een spannende eindstrijd tegen CSG Reggesteyn uit Nijverdal eindigen de Veendammer scholieren uiteindelijk op de tweede plaats.

Koen Sterenborg winnaar WP Junior Dictee
Het door Lions Club Veendam georganiseerde Winkler Prins Junior Dictee kende vrijdag 28 maart een spannend slot. Pas na zes barrages diende zich de winnaar aan: Koen Sterenborg.

Rijk wijst N33 aan als locatie voor windmolens
Het kabinet wees l1 gebieden aan waar nieuwe grote windmolenparken op land mochten komen. Een van de locaties is langs de N33 bij Veendam. Dit zou in 2020 gerealiseerd moeten worden.