Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2014 - februari



20140131_Debat_MG_0751.jpg

Samengesteld door Bianca Kor

Jeugd van de Winkler Prins debateerde over pesten
Op 31 januari kwamen 20 leerlingen van de Winkler Prins bij elkaar voor de jaarlijkse jeugdgemeenteraad. De bijeenkomst vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Veendam. In november 2013 hadden de leden van de gemeenteraad aan hun klasgenoten gevraagd wat je het beste tegen pesten kunt doen. Het advies van de jeugdgemeenteraad over de beste maatregelen om pesten te voorkomen, werd meegewogen in de beslissing van de echte gemeenteraad.

Gemeente Veendam en eigenaar Autorama bereikten een overeenkomst
De discussie over een derde supermarkt in Veendam kwam in februari ten einde. Wethouder Henk Jan Schmaal sprak namens het college van B&W met de eigenaar van Autorama. De gemeente besloot n.a.v. dit gesprek niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de bestuursrechter. Hiermee werd besloten dat er een tweede supermarkt mocht worden geopend in Autorama.

Sanering Raadhuisstraat 38 Wildervank afgerond
Aan de Raadhuisstraat in Wildervank is 4 jaar gewerkt aan de sanering van de sloot waaraan vanaf 1928 een wasserij was gevestigd. Hierover werd een toelichting gegeven aan de omwonenden. Zij waren hier blij mee maar tegelijkertijd waren ze ongerust over de verontreinigde middensloot in het gebied. Dit kwam niet door de wasserij maar door zware metalen en daarom is dit een klus voor de gemeente Veendam en waterschap Hunze en Aa's. Architectbureau Simon Benus had het plan om twee-onder-een-kapwoningen op deze grond te bouwen.

Werkplaats autobedrijf Bockhoudt weer geopend
Na een felle brand in de showroom van autobedrijf Bockhoudt in januari, werd de werkplaats in februari weer geopend.

20140204_Touringcar_MG_0830.jpg

Omgebouwde touringcar uitgebrand in Wildervank (112 Veendam)
Op dinsdag 4 februari werd een touringcar in Wildervank volledig door brand verwoest. De bus, die omgebouwd was tot camper, stond geparkeerd bij B.V. Mortelcombinatie Mocoaan de Dalweg.
Op het moment van de brand was niemand in de touringcar aanwezig.

Veendam onderdeel van gemeente Zuidoost-Groningen
In februari adviseerde de commissie Bestuurlijke Toekomst Groningen het oostelijke deel van Groningen te herindelen naar twee gemeenten. Veendam en Pekela zouden samengevoegd moeten worden met Stadskanaal, Bellingwedde en Vlagwedde. Hierdoor zou de gemeente Zuid-Oost Groningen ontstaan.

Coen Bakema winnaar GB scholierendebat
Vrijdag 7 februari organiseerde Gemeente Belangen Veendam het 2e GB Scholierendebat. 14 deelnemers streden onder de kundige leiding van Bert Wassink om de prijzen.
De jury was ook dit jaar weer onder de indruk van de creativiteit, overtuigingskracht en de inhoudelijke voorbereiding van de deelnemers. Er werd aan de hand van 4 actuele stellingen gediscussieerd. Uiteindelijk kwam daarbij Coen Bakema als winnaar uit de bus.

Gemeente Veendam lanceerde de digitale Hulpwijzer
De gemeente Veendam lanceerde woensdag 12 februari de Hulpwijzer. De Hulpwijzer is een digitaal loket en is ontwikkeld in afstemming met verschillende vertegenwoordigers uit de Veendammer samenleving.
Inwoners met een hulpvraag over zorg, wonen en welzijn kunnen terecht op deze website. De Hulpwijzer is zo ingericht dat inwoners de informatie op eigen kracht kunnen vinden. Als de mensen dan toch méér hulp nodig hebben, dan kunnen ze altijd terecht bij één van de Wmo-consulenten of medewerkers van een andere organisatie, afhankelijk van de hulpvraag.

Man, 26 jaar, uit Veendam overleden na vuurwerkongeval
Zondagavond, 9 februari is een man van 26 jaar overleden na een ongeval met vuurwerk. In de kantine van Veendam 1894 werd een feest gegeven nadat de club de tweede periodetitel had gewonnen. Ook inzet van de traumahelikopter kon niet voorkomen dat de man aan zijn verwondingen overleed.

Notaris Journée draagt stokje over
Notaris Henk Journée van notariskantoor Brakel Journée & Wouters Netwerk Notarissen droeg zijn protocol met rond de 22.000 akten over aan notaris en partner Paul Brakel. Op eigen verzoek werd notaris Journée per 1 januari eervol ontslag verleend door de minister van Justitie waardoor er een einde kwam aan zijn ruim 21-jarige ambtsperiode in Veendam. Het Veendamse notariskantoor werd hiermee per 1 januari ook onder een nieuwe naam voortgezet: Brakel & Wouters Notarissen.

Ford Wensink Veendam bekroond met de Chairman's Award
Ford Nederland maakte bekend, dat de 10 sales afdelingen van Ford Wensink de Chairman's Award in de wacht hadden gesleept. De award werd toegekend aan het best presterende Ford dealerbedrijf in Nederland.

Optreden Lucas en Gea op Valentijnsdag
In MFC Breehorn werd Valentijnsdag extra bijzonder gevierd. Lucas en Gea gaven een optreden voor 55-plussers in de wijk Sorghvliet. 150 bezoekers waren hierbij aanwezig.

20140216_VPTZ_InnerWheel_7199.jpg

Inner Wheel schenkt een cheque aan PTZ Oost-Groningen
De Stichting Palliatieve Terminale Zorg Oost-Groningen ontving een cheque van € 1100,- van Inner Wheel Veendam (een rotary gerelateerde serviceclub). Inner Wheel heeft jaarlijks een aantal geldinzamelingsprojecten. De leden hadden bloemstukken gemaakt en verkocht. Onder andere aan een succesvolle kerstmarkt.

VUK wil miljoenen claimen bij iniatiefnemers windpark N33
De Veendammer partij VUK ('vooruitkijken') heeft in februari aangekondigd een miljoenenclaim te willen neerleggen bij de iniatiefnemers van windpark N33. Woordvoerder en gemeenteraadslid Pé Langen verkondigde dat omwonenden van het windpark N33 schade zouden leiden omdat hun woonomgeving zou worden aangetast, met een behoorlijke daling van de waarde van hun woningen als gevolg.

Iwan Kamminga winnaar Run2Day Winterloop
In februari werd de Run2Day Winterloop gehouden. Iwan Kamminga werd uiteindelijk de winnaar. De hardlopers moesten een afstand van 15 kilometer afleggen. Iwan Kamminga legde deze afstand af in een tijd van 49.53 minuten.

Nieuwe schoolbibliotheek geopend
Op maandag 17 februari opende wethouder Bert Wierenga de nieuwe schoolbibliotheek op OJBS de Ommewending in Veendam. Ouders van de school hadden samen met de bibliotheekorganisatie de schoolcollectie gesaneerd. Er werden nieuwe boeken aangeschaft waarvoor het geld met inzamelingsacties bijeen was gebracht.

20140220_Bruidsweek_MG_1013.jpg

Bruidsweek Huize Sint Franciscus afgesloten met bruidsmodeshow
In februari werd er een Bruidsweek gehouden in Huize Sint Franciscus. Donderdagavond 20 februari werd de Bruidsweek afgesloten met een bruidsmodeshow. Personeelsleden en bewoners showden bruidskleding die ze zelf ooit hadden gedragen. De prijzen van de kleding liepen uiteen van enkele honderden tot duizenden euro's. De Bruidsweek bestond uit een fotoquiz en een expositie van bruidsmode van vroeger.

Janneke Vos was te gast in huize Bareveld
Oud RTV Noord verslaggeefster Janneke Vos was weer even in Nederland. In 2006 vertrok ze met echtgenoot Ad naar Roemenie. Van Janneke Vos verschijnt regelmatig een boek waarin ze schrijft over het leven en werken in Roemenië. Ze geeft ook regelmatig lezingen.
Tijdens de lezing in februari vertelde ze niet alleen over het land, maar liet ze het publiek ook meekijken hoe het is om te verhuizen naar Roemenië.

Taalweek op de Winkler Prins
Harma Koekkoek (logopidiste op de praktijkschool van de WP) en Ineke van Loo (jongerenwerker bij Compean) organiseerden een taalweek voor alle leerlingen van de WP. Het doel hiervan was om jongeren het belang van taal en goede communicatie te laten ervaren. De taalweek was zelfs zo'n groot succes dat het meerdere jaren zal worden gehouden.

Talentenjacht Winkler Prins
De talentenjacht van de Winkler Prins die in vanBeresteyn werd gehouden, werd een groot succes. Voorgaande jaren werd de wedstrijd in de kantine van de school gehouden. De wedstrijd werd gewonnen door Marijke Weven en Nick Daniels. Zij wonnen een beker en een masterclass van zangeres Krystl, een mooie website van VWO 5-leerling Elisa Visschers en de vele andere promotie-activiteiten van de CVK-V5 groep van de WP.

20140221_Nieuwe_parkeerregeling_MG_1109.jpg

Invoering parkeerschijfzone in centrum Veendam
In februari werd bekend gemaakt dat er vanaf 3 maart om 12:00 uur de parkeerschijfzone in het centrum van Veendam officieel van start zou gaan. Met dit nieuwe besluit was het de bedoeling dat de meest aantrekkelijke parkeerplaatsen opnieuw beschikbaar zouden komen voor het winkelend publiek. De parkeerschijfzone is herkenbaar aan de blauwe strepen op het wegdek en e blauw geverfde stoepranden.

Faillissement aangevraagd Transportbedrijf Huisman
In februari werd er faillissement aangevraagd voor Transportbedrijf Huisman.

Verkiezingswinkel in Veendam geopend
In verband met verkiezingstijd in Veendam werd door CDA afdeling Veendam-Wildervank een verkiezingswinkel geopend in de Kerkstraat, naast cafetaria De IJsbeer.
De bewoners van de gemeente Veendam hadden de mogelijkheid om in de verkiezingswinkel met de CDA kandidaten in gesprek te gaan.