Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2014 - januari



Samengesteld door Bianca Kor

Veendammer van het jaar
Tijdens het nieuwjaarsfeest van de gemeente Veendam is de Veendammer van het Jaar 2013 bekend gemaakt. De keuze van de jury, onder voorzitterschap van Ankie Beenen, is gevallen op Bé Wever.
Bé Wever is al vanaf de jaren 70 actief in de Veendammer samenleving. Hij zorgt uit eigen beweging en op vrijwillige basis voor de nodige reuring in het centrum van Veendam. Dit (mede) organiseren van evenementen in het centrum zorgt ervoor dat Veendam op de kaart wordt gezet.

PvdA Veendam schenkt aan Voedselbank
Voor het vijfde jaar achtereenvolgend heeft de PvdA in Veendam de opbrengst van de Kerstmarkt geschonken aan een goed doel. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst vrijdag 3 januari kreeg de Voedselbank in Veendam een cheque ter waarde van € 300,- overhandigd uit handen van fractievoorzitter Ans Grimbergen.

Night of the Guitars 2014
Night of the Guitars was ook dit jaar met 750 bezoekers weer helemaal uitverkocht. Intitatiefnemers van Night of the Guitars zijn Everhard Sprik en Be Wever.
De samenstelling van de muzikanten tijdens Night of the Guitars is iedere keer anders. Een uitzinnig publiek en bevlogen muzikanten genoten van de eerste tot de laatste noot van Everhard Sprik, Nick Cramer, Dik Pomp, Gerrie Wolthof en vele anderen.

Kerkelijke afscheid ds. Rineke van Doorn van den Berg
Vrijdag 3 januari was voor de kerkelijke gemeente een Amarican Party georganiseerd om op een informele sfeer afscheid te nemen van ds. Rineke van Doorn van den Berg. Zij heeft 6,5 jaar gewerkt in Veendam.

Tweede supermarkt Autorama mag van bestuursrechter
In januari sprak de rechter dat de gemeente een vergunning moet verlenen voor Bumar (discountsupermarkt) dat gevestigd is in Autorama. Daarmee is Bumar naast Albert Heijn in hetzelfde complex de tweede supermarkt in Veendam-Noord. Volgens het bestemmingsplan was er slechts ruimte voor twee supermarkten in Veendam-Noord. De gemeente had eind 2013 aan de projectontwikkelaars toegezegd dat zij een supermarkt konden openen aan de Brink. Daartoe werd ook een winkelpand aangekocht.

20140820_Nieuw_bestuur_buurthuis-'t Spoordok_IMG_4330_2.JPG

40-jarig jubileum buurthuis 't Spoordok
Buurthuis 't Spoordok vierde zijn 40-jarig jubileum. Er werd een feestelijke avond georganiseerd. Presentatoren Derk Bosscher en Arno van der Heijden praatten de avond aan elkaar. Edwin Jongedijk zong. Verschillende vrijwilligers namen op de jubileumavond afscheid. Zij organiseerden jarenlang activiteiten voor 't Spoordok.

De Heemtuin maakt doorstart
In januari werd bekend dat de Heemtuin in Muntendam een doorstart maakt o.l.v. de gemeente.

Overhandiging Afvalwijzer App aan wethouder Bert Wierenga
Sinds januari 2014 is de gemeente Veendam overgegaan op een digitale afvalkalender. Deze online afvalkalender is te vinden via www.mijnafvalwijzer.nl. Inwoners kunnen bovendien kiezen voor de Afvalwijzer App op de smartphone of tablet. De Afvalwijzer App werd woensdag 15 januari overhandigd aan wethouder Bert Wierenga door AddComm.

Langzaamaan actie 'Gas terug'
Naar schatting deden in januari zo'n 2500 à 3000 deelnemers in Zuidbroek mee aan de gezamenlijke langzaamaan actie 'Gas terug' van FNV Bondgenoten en Groningers in Opstand. In de Eurohallen was onder leiding van de FNV een volksdebat over de toekomst van de Groninger economie georganiseerd met als insteek om opbrengsten uit de aardgasbaten meer ten goede laten komen aan de Groningse economie.

Provincie Groningen drukt windpark N33 door
De provincie Groningen vroeg in een brief van 17 oktober 2013 aan het Rijk om de normale bestemmingsplanprocedures en beroepsmogelijkheden voor het windpark N33 uit te kleden. Het Rijk was in reactie daarop bereid om op het verzoek van de provincie Groningen in te gaan en de beroepsmogelijkheden te beperken en de milieuregelgeving te versoepelen. Het Rijk kon dit doen door het windpark N33 te ontwikkelen binnen een noodwet: Crisis- en herstelwet. Deze wet werd in 2008 ingesteld om de economie in crisistijd te stimuleren.

Harm Post opent nieuw technieklokaal op Winkler Prins
Op vrijdag 24 januari opende Harm Post, directeur Groningen Seaports, het nieuwe technieklokaal in de Winkler Prins. Kinderen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Veendam en Menterwolde, en enkele scholen uit Pekela kunnen hier kennis maken met de techniek.

Tankstation Q8 verkocht aan de Tango
Q8, de tankstation aan de Sorghvlietlaan, richting Wildervank is in januari gesloopt. De eigenaresse heeft het tankstation verkocht aan de Tango. Zij had de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en deed daarom het Q8 station van de hand. Omdat Tango onbemand tankstation is, werd er het een en ander verbouwd voor het tankstation.

20140127_Sem_Schilt_DSC05331.jpg

Sem Schilt op de Winkler Prins
De wereldbekende vechtsporter Sem Schilt bezocht op donderdag 23 januari de Winkler Prins. Hij nam deel aan het College Tour-programma van de scholengemeenschap en gaf openhartig antwoord op alle vragen die werden gesteld.

36e poëziefestival een groot succes
Het 36e poëziefestival was een groot succes. Er waren oude en nieuwe gezichten aanwezig. Zoals bijvoorbeeld Marleen Hes. Zij kreeg een staande ovatie van haar mede dichters. Een ander nieuw gezicht was Gert van der Meer. Na 20 jaar afwezigheid is hij weer begonnen met schrijven. Het festival werd gepresenteerd door Wim Dussel. Hij bracht ook zijn Gronings talige liedjes ten gehore.

20140128_Brand_bij_Autobedrijf_Bockhoudt_MG_0583B.jpg

Brand in de showroom van autobedrijf Bockhoudt
In de nacht van 27 op 28 januari heeft er een grote brand gewoed in de showroom van autobedrijf Bockhoudt. Het autobedrijf is gevestigd aan de Lioydsweg in Veendam. In de showroom stond een personenauto in brand. De brandweer kreeg rond 03.00 uur melding van de brand. De brand was rond 04.15 uur onder controle.

Johan Derksen in vanBeresteyn
Dinsdag 28 januari stond Johan Derksen in vanBeresteyn voor honderden mensen. Hij beantwoordde vragen van het publiek en vertelde een aantal anekdotes. Hij speelde bij Nieuw Buinen en belandde bij voormalig voetbalclub Veendam.

Toch nog sneeuw deze winter!
Zondag 26 januari was het dan toch zo ver. Eindelijk sneeuwpret! Voor voor de kleinsten, was dit dolle pret!

20140422_Oorlogsmonument_MG_4318.jpg

Mark Witteveenm ontwierp nieuwe oorlogsmonument voor Wildervank
In januari werd bekend dat kunstenaar Mark Witteveen uit Noordbroek het nieuwe oorlogsmonument voor Wildervank zou maken. Het verzetsmonument aan de Postkade in Wildervank werd van 20 op 21 juni 2013 met groot geweld van de sokkel getroffen. De gemeente Veendam trok ruim 15.000 euro uit voor de vervanging van het kunstwerk.

Spannende finales in aanloop naar Grote Prijs Indoor
In aanloop naar de Grote prijs werden er op 4 januari een aantal spannende finales verreden in de klasse Young Horses en 1.30 meter. De finale in de klasse 1.30 m werd gewonnen door Jur Vrieling met Noesar Calima. Tweede werd Franklin Pasmus met Betagravin voor Robert Vos met Baltic Vdl.

Succesvol examen Judoschool Veendam
Zaterdag 18 januari legden zo'n 100 judoka's het half-jaarlijkse examen af. De examinatoren waren zeer tevreden over de voortgang van de veendammer judoka's. Na afloop van het examen ontvingen de geslaagden naast de behaalde slip of band een diploma.

Vijf Veendammer judoka's plaatsten zich voor NK
Tijdens het districtskampioenschap -21 jaar sleepten de judoka's van Judoschool Veendam maar liefst 7 prijzen in de wacht. De Veendammer Judoschool was na het Judotalentencentrum uit Heerenveen de best presterende Judoschool tijdens dit kampioenschap.

THOR masters
In het weekend van 25 en 26 januari behaalde Karin van Dijk op de NK in Zwolle een 2e plaats op de 800 meter vrije slag en werd 3e op de 400 meter vrije slag en 200 rugcrawl. Heleen Spelde werd hier 2e op de 50 meter vrije slag en de 100 meter wisselslag en een 3e plaats behaalde ze op de 100 meter vrije slag, de 50 en 100 meter rugcrawl.
Bij de heren zwom Erik Meijer 3 keer naar de 1e plaats. Hij deed dit op de 800, 1500 en 100 meter vrije slag. Tjebbe Joosten werd 1e op de 100 m wissel en 50 meter vlinderslag en 2e op de 50 meter schoolslag. Gertjan Oldenburger behaalde over de grens 4 keer een 3e plaats. Dit op de 100 en 1500 meter vrije slag, 50 meter vlinderslag en rugcrawl.

Albert Zoer wint Grote Prijs Indoor Groningen
Albert Zoer is in januari met Abra Kadabra de winnaar geworden van de Grote Prijs tijdens Indoor Groningen. In de spannende barrage wist hij Maikel van der Vleuten met Vdl Groep Zimba en Jur Vrieling met Flashdance voor te blijven.