Nieuws

Oud-speler Boy Nijgh van SC Veendam overleden




Boy Nijgh

Door Jacob Kuipers

VOETBAL - Dolle taferelen speelden zich op 10 juni 1986 af toen BV Veendam het volgend seizoen in de eredivisie speelt. De toeschouwers vielen elkaar huilend in de armen of maakten spontaan een dansje op het veld en in de straat. Een uitzinnige menigte van duizenden supporters vierde in de Sorghvliethal tot diep in de nacht feest. En Boy Boy Nijgh had daar acht minuten voor tijd voor gezorgd. Het werd 1-0 voor de geelzwarten. Mensen vielen elkaar huilend in de armen of maakten spontaan een dansje op het veld en in de straat. Maar de held van toen is afgelopen zaterdagnacht overleden. Boy Nijgh is 57 jaar geworden.

Het meest belangrijke doelpunt uit het voetbaljaar 1985-1986 vormde de inleiding voor dolle taferelen. Trainer Henk Nienhuis greep verdediger Henk de Haan in de arm en maakte in gestrekte draf een vreugdedans op het veld. Cameralieden en tientallen fotografen verdrongen zich in de slotminuten voor de Veendammer bank. Henk Nienhuis en elftalleider Onno de Jong konden de laatste handelingen op het veld niet waarnemen. Het deerde allemaal niet. Veendam klopte Willem 2 en stapte de eredivisie binnen.

Acht minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Geurts valt het winnende doelpunt. Zo'n 1500 supporters zingen het met de club meegepromoveerde lied ‘Aan de Langeleegte' voor de twintigste keer. De constructie van de Sorghvliethal wordt tot het uiterste getest. Het elftal, de trainer, de voorzitter, de stafr, de burgermeester, kortom iedereen die ook maar iets met Veendam te maken heeft wordt op het podium geroepen. De menigte brult iedere naam mee die door de microfoon wordt doorgegeven.

Na de diverse toespraken, die door het onverwoestbare Veendam legioen zingend worden begeleid, verdwijnen de hoofdrolspelers van de avond en nemen de supporters en de band het weer over. Tot diep in de nacht wordt in Veendam nog hier en daar iemand wakker. Een enthousiasteling zwalkt door Veendam en zingt onvermoeibaar, maar iets minder duidelijk dan in het begin van de avond: Aan de Langeleegte, speelt een groot kampioen.

Boy Nijgh heeft er dus voor gezorgd dat SC Veendam voor het eerst in de geschiedenis op het hoogste platvorm mocht aantreden. De lange aanvaller speelde in het verleden ook voor SC Heerenveen. En de laatste jaren was hij samen met Jans Deenen hoofdtrainer bij derdeklasser SC Stadskanaal. Stadskanaal heeft alle wedstrijden afgelast voor de komende week.