Open brief aan alle hondenbezitters die hun huisdier
in Borgerswold uitlatenOPEN BRIEF - Vrijdag half zeven s'morgens, het is nog wat donker als ik op de fiets in Veendam over de openbare weg door Borgerswold rij . Een begin van een nieuwe werkdag op naar Groningen . Mijn dagelijkse rit naar Groningen is echter nog maar net begonnen of ik hoor een vrouw schreeuwen, hoor een korte blaf van een hond en zie een schim die mijn voorwiel onder mij vandaag slaat. Met een doffe klap wordt ik op het asfalt gesmakt, voor het scouting gebouw. Wat versuft staat ik op. Weer een loslopende hond die mij van de fiets af probeerde te krijgen. Nu is het gelukt wat dezelfde hond maandag morgen ook al probeerde. De baas heeft er dus niets van geleerd, de hond is ook vandaag weer niet aangelijnd. Doordat het wat donker is heb ik niet snel genoeg kunnen anticiperen op het naderend gevaar.

De vrouw komt verschrikt aanlopen en zegt wat nietszeggende woorden als  " gaat het goed"  " Ik zag U niet aankomen" , "Ik was extra vroeg met de hond gaan lopen", "anders luistert die altijd wel " . Heb ik niets aan als vallende partij. Gelukkig heb ik niets gebroken, al voel ik wel dat aan de knie en elleboog dat er weer huid is afgeschaafd. Door de adrenaline voel je echter geen pijn, dat komt later pas. Ik pak mijn fiets op en kijk of er schade is. In het donker is dit echter moeilijk te zien. Ik stap dan maar weer gewoon op mijn fiets en rij verder. Na een paar honderd meter merk ik nu dat het stuur scheef staat, dus weer stoppen en rechtbuigen. Ik zie nu ook dat de wonden beginnen te bloeden, maar dit droogt wel weer op als ik verder fiets. 

Ik vloek intern wat woorden bij elkaar en weet dat ik de eerste twee weken weer lekker fijn kan douche met de open wonden.Als ik lichter wordt zie ik dat de fiets er ook niet ongeschonden van af is gekomen, heeft ook wat schaafwonden. Dus zowel de berijden als de fiets hebben weer wat oorlogswonden opgelopen, want zo noem ik ze, Fiets en hond is altijd oorlog als ze loslopen en elkaar tegenkomen. Dit is niet de eerste keer dat ik dit mee maak en waarschijnlijk ook niet de laatste.  

Vaak stop ik als er een hond achter mijn fiets aan rent, dan is de lol er voor de hond wel af. Maar dit werkt niet altijd, er zijn erbij die dan kort in je benen bijten en om je heen blijven lopen. Doorrijden is ook vaak geen optie want de meeste honden luisteren niet naar hun baas en blijven maar mee lopen. De hond kan er niets aan doen, alle schuld ligt bij de baas.

Een verzoek aan alle hondenbezitters, lijn je hond aan ook al wil die nog zo goed luisteren het blijven dieren.

Honden horen niet los te lopen, niet op de openbare weg in Borgerswold, en niet op het fietspad door Borgerswold. 

Lijn Uw hond aan en voorkom veel ergernis voor andere mensen. 

Er zij special aangegeven losloopgebieden voor honden , daar kan het wel, zonder andere mensen te benadelen.

Vriendelijk groet

Hans 
(e-mail bij de redactie bekend)

 

Sport

Verslag zaalvoetbal V&Z VeendamZAALVOETBAL - Deze week is er ook begonnen in de hoofdklasse en hebben de teams die denken dat ze kampioenskandidaat zijn dit waar gemaakt in de eerste wedstrijd. Glasgarage/ v. Ringh won met 8-1 van O.G.Team en was duidelijk een maatje te groot. S.Hedzic scoorde vier keer. TTK/Karma won met 6-2 van Beautysalon Jannie en ook daar was het verschil groot. ZVV Ron Haans dat eerst Brouk 1 was won ook met duidelijke cijfers van Sita Groningen, het werd 6-1 en H. Uuldriks scoorde er vier van. Brouk en Draaijer Schilders die beide nieuw zijn in de hoofdklasse maakten er een mooie wedstrijd van en die werd door Brouk met 6-4 gewonnen. In de eerste klasse won SWO Veendam ook hun tweede wedstrijd. Tegen ZVV Ron Haans werd het 6-3. Ook Werkmax won de tweede wedstrijd tegen Boomkwekerij Bijmolt met 7-1. MF Shipping won met 4-0 van Kruit en Kramer en in een spannende wedstrijd won Riklis Karto van Xelvin met 5-4.

Vireau Bloemen doet het goed in de tweede klasse A, deze keer werd SCA Hygiene met 8-2 verslagen en daar maakte Vlap drie van. Euromail-VFL Brouk werd 2-8, mede door vier doelpunten van J. Buurke. SC Wiebri won van Dofine met 4-2 en Optie 1 won ook de tweede wedstrijd, nu van Fysio Jan Veen met 2-0. Osman Gazi won in de tweede klasse B ook hun tweede wedstrijd. Tegen Calker/Heikens werd het 7-6, waar uitblinker Ylmaz vijf keer scoorde en bij Calker/Heikens scoorde Huizinga vier keer. Afterbeat-Fc.Titanium werd 2-5 en Bareveld verloor van Beste Hypotheek met 2-4. Van Ringh-Smurfit/Kappa werd 0-8 en Hendriksen maakte er zes van de acht.

De derde klasse won v.d. Wiel met 3-2 van team 49 ers en Vaneker maakte ze alle drie voor v.d. Wiel en  via Ons-Avebe werd 1-3. GHV/Axinte-NVL werd 5-7 door ondermeer vier goals van Munneke. De wedstrijd tussen DWS/v.d. Kooi en Glasgarage/v.Ringh was voor dat wedstrijd begon al een strijd tussen Korthuis en Bos. Bos kondigde aan dat Korthuis niet zou scoren hij er zelf voor zou zorgen dat het niet zou gebeuren, maarKorthuis vvan DWS die vorige week zes maakte deed he nu iets minder, maar scoorde ondanks de waarschuwingen vooraf van Bos toch vier keer en kon DWS/v.d. Kooi als winnar de zaal verlaten en staat nu met twee overwinningen bovenaan.

Actual Weather

za 20 sep 2014 23:59

Regio

Ideeënbank Groningen officieel in gebruikVoor de beste initiatieven voor stad en ommeland

MUNTENDAM - Op zaterdag 20 september neemt Marianne Besselink de Ideeënbank Groningen officieel in gebruik. Dit gebeurt van 14.45 tot 15.00 uur in de Heemtuin Muntendam (Nieuweweg 127, 9649 AD  Muntendam), tijdens de inloop van het Oogstfeest van de initiatieven van de Dag van de Daadkracht. U bent van harte uitgenodigd voor een gesprek met Marianne Besselink op de Ideeënbank, over de Ideeënbank Groningen, de website www.ideeenbankgroningen.nl en de ideeënmakelaars.

De beste initiatieven voor stad en ommeland
Op ideeënbankgroningen.nl hebben we de beste initiatieven van Groningen verzameld. Deze initiatieven zijn heel divers qua onderwerpen, van de  plannen om het dorpshuis te vernieuwen, een voetbalveld aan te leggen of een dorpsmoestuin te beginnen. Naast een groot aantal projecten bevat de website ook nuttige informatie en tips. De twee nieuwe ideeënmakelaars van de provincie zijn inmiddels begonnen in hun functie. Zij kunnen inwoners verder helpen bij de opzet en uitvoering van hun plannen door advies, hun netwerk en kennis. Kortom, maak gebruik van de kennis en ervaring die er al is of ga voor inspiratie naar www.ideeenbankgroningen.nl.

Bron van informatie en inspiratie
Als het aan de provincie Groningen ligt is deze website straks de plek waar je naartoe gaat voor tips, informatie en inspiratie als je als inwoner met een bewonersinitiatief en vragen rondloopt. Of als je als gemeente hierover een vraag krijgt. Uit onderzoek bleek dat overheden en initiatiefnemers elkaar niet altijd even gemakkelijk vinden. Met de komst van de Ideeënbank Groningen denkt de provincie hierin verbetering te brengen.

Nieuws

Open avond bij Sems Loge Nr. 59
met gastspreker Eric van OosterhoutOPEN - Op dinsdag 30 september 2014, om 20.00 uur, organiseert de Sems Loge Nr. 59 van de Odd Fellows te Veendam een open avond. Spreker is de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze Eric van Oosterhout. Deze in 2009, door Radio 3 uitgeroepen als beste burgemeester van Nederland, zal vertellen over het wel en wee van zijn werk als burgervader van deze Drentse gemeente. Jarenlang was hij politiek actief in de gemeente Veendam o.m. als raadslid van de PvdA. Daar moest hij mee stoppen toen hij hoofd werd van de afdeling Welzijn en Onderwijs van deze gemeente en later gemeentesecretaris.  Eric van Oosterhout is boeiende humoristische verteller. Een ieder is van harte welkom in het Odd Fellowhuis aan de Nassaustraat 175 te Veendam. De toegang is gratis.

Nieuws

Informatiemarkt vervolgopleidingen Winkler Prins
Veel voorlichters presenteren hun aanbod op 3 oktober20140920_WP_infomarkt_politie.JPG

VOORLICHTING - Op vrijdag 3 oktober opent Winkler Prins haar deuren weer voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, om kennis te maken met het enorme aanbod aan vervolgopleidingen. Het is de 32e keer  dat de decanen/loopbaanbegeleiders van Winkler Prins Veendam een grote informatiemarkt  organiseren over vervolgopleidingen en beroepen. De voorlichters komen uit het hele land en geven daardoor een goed beeld van de mogelijkheden tijdens of na het leertraject in het voortgezet onderwijs. Winkler Prins wil hiermee haar eigen leerlingen goed informeren, maar nodigt ook geïnteresseerde leerlingen en ouders van andere scholen voor voortgezet onderwijs in de regio uit. 

Aanbod 
Universiteiten, hbo- en mbo-instellingen uit het hele land komen vanwege de kleinschaligheid graag voorlichting geven op Winkler Prins. De Universiteit Maastricht, de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Eindhoven reizen af naar Veendam om de leerlingen enthousiast te maken voor hun aanbod. Ook instanties als Politie, Landmacht, Luchtmacht, Marechaussee, accountants- en uitwisselingsorganisaties zijn aanwezig met professionele voorlichters.  
Winkler Prins heeft daarnaast oud-leerlingen opgeroepen voorlichting te geven over de opleiding die ze momenteel volgen. Zij spreken immers uit ervaring over hun opleiding en kunnen veel vragen van aanstaande studenten beantwoorden.

Doelgroep 
De informatiemarkt is vooral bedoeld voor de scholieren die te maken krijgen met de keuze van hun vervolgstudie, het vakkenpakket en/of de beroepskeuze. Bezoekers kunnen zich uitvoerig laten voorlichten om tot een juiste keuze te komen. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk de juiste richting te kiezen, omdat de studieduur van vervolgopleidingen beperkt is. Met deze uitgebreide informatiemarkt dicht bij huis draagt Winkler Prins hieraan een steentje bij.   

Wanneer en waar? 
De informatieve markt is op vrijdag 3 oktober van 18.30 uur tot 21.30 uur in en om het schoolgebouw aan de J.G. Pinksterstraat 26 in Veendam. De toegang is gratis. 

RTV Parkstad

Live uitzending radioprogramma Blueprint met optreden
van Ted Russell Kamp en Bright Blue GorillaBlueprint.png


LIVE - Op vrijdag 3 oktober is een nieuwe uitzending gepland van het roots radioprogramma Blueprint vanuit de foyer van theater vanBeresteyn in Veendam. Deze keer met live sessies van de uit Los Angeles afkomstige Ted Russell Kamp en het duo Bright Blue Gorilla, eveneens uit Los Angeles. Zoals altijd is publiek welkom en is de toegang gratis. Het uitzendtijdstip is van 17.00 - 19.00 uur. Via de live stream op www.rtv-parkstad is het programma live te beluisteren en verder de hele week op www.rootsparadise.nl Ik zou het zeer op prijs stellen indien in jullie medium aandacht aan deze uitzending besteed wordt.

Ted Russell Kamp
Ted Russell Kamp is een singersongwriter uit Los Angeles die naam gemaakt heeft als bassist in de band van Shooter Jennings (zoon van Waylin Jennings). Inmiddels heeft hij zelf ook een indrukwekkend oeuvre opgebouwd en zijn nieuwe plaat “Night Owl” kreeg prachtige kritieken. Een mix van alt-country / americana en countrysoul en er werden zelfs vergelijkingen gemaakt met de cd ‘Nebraska’ van Bruce Springsteen. Vorig jaar oktober was hij ook te gast in Blueprint en maakte hij veel indruk, zeker in de nummers toen hij zich alleen begeleidde op elektrische bas. Ted Russell Kamp zal zijn opwachting maken in het eerste uur tussen 17.00 – 18.00 uur omdat hij ’s avonds nog een optreden heeft in Utrecht.
www.tedrussellkamp.com

Bright Blue Gorilla
Het duo Robyn Rosenkrantz en Michael Glover uit Los Angeles is een uniek duo op het snijpunt van muziek en film. Ze trekken de wereld rond met hun zelf gecomponeerde songs en hebben inmiddels ook 5 films uitgebracht. Ze zijn net terug uit China waar hun 5e film ‘Go With Le Flo’ werd gepresenteerd tijdens het Beijing Film Festival. Michael werkte in het verleden als editor bij de serie The Osbournes van MTV. Robyn en Michael werkten beide ook mee aan de film The Last Shot met Alec Baldwin. De muziek van BBG is terug te horen in tv series als Dawson’s Creek,  The Last Shot en 100 Girls. Kortom, een artistiek duo dat in een Amerikaans medium werd aangekondigd als ‘best live act of the year.
www.brightbluegorilla.com

 

 

Nieuws

Duiken naar scheepswrakken met schatten424442_242068789214423_24241266_n.jpg

NOORDZEESCHATTEN - Tijdens het open huis van het nieuwe onderkomen van Watersportbedrijf Vertrouwen was het ook een soort treffen van duikclubs waar duikersbenodigdheden aan wordt geleverd. Duikers hebben verschillende interesses, de een zoekt de natuur onder water van een meer, zoals naar parende zeelten kijken, en de ander duikt naar scheepswrakken op zee.

duiker.JPG

Grieto Visser is lid van het Northsea Wreckdive Team, ook wel Duikteam Zeester genoemd. Samen gaan ze met hun eigen boot de Zeester de Noordzee op. Teamlid Jan Kruizenga wordt wegens zijn voorliefde voor koperen voorwerpen, dat hij van scheepswrakken naar boven haalt, ook wel “Koperen Jan” genoemd. Van een koperen opgedoken stoompijp van de Ernst von Briessen, een in de oorlog op een zeemijn gelopen voorpostenboot, heeft hij een kaarsenkandelaar gemaakt. Welk persoonlijk aan Grieto overhandigd werd.

10253859_628624957225469_3470507952714434060_n.jpg

Visser is met het duiken bij Mako begonnen, waar hij later voorzitter werd. Na deze periode werd hij lid van de duikvereniging Latimeria in Stadskanaal, en werd daar vicevoorzitter.

Grieto is tot duiken gekomen vanwege zijn interesse in de Eerste- en in de Tweede Wereldoorlog. Vanwege zijn schippersachtergrond heeft hij ook veel interesse in oude schepen, waarvan er op de Noordzee veel naar beneden zijn gejaagd. Er zijn meer dan 200 vergaan. Voor de Groninger kust liggen 25 scheepswrakken, naar verhouding zijn dat er veel. En om deze te kunnen zien moet je naar beneden. Met het schip De Zeester van de Northsea Wreckdive Team zijn de scheepswrakken allemaal al bezocht geweest. Er zijn ongeveer 300 duiken naar scheepswrakken gemaakt. In de meeste schepen is ook nog wel binnen te komen. En er worden nog steeds allerlei voorwerpen naar boven gehaald, zoals richtkijkers van kanonnen en scheepsbellen. Servies blijft het beste bewaard en ook koper is prima bewaard gebleven.

Het is een leuke club duikers bij elkaar, met mensen van verschillende pluimages die allemaal dezelfde passie delen. Na het duiken wordt er in Lauwersoog gezellig een visje verschalkt.

Bijna zijn ze miljonair geweest. Het Duitse vrachtschip de Kurtwood was vlak na de oorlog volgeladen met koper, lood en dierenhuiden op een zeemijn gelopen en gezonken. Het was door de Amerikanen in beslag genomen als compensatie.  Met de Amerikaanse bemanning is het schip naar beneden gegaan.

Van een visser, die daar steeds met zijn netten vastliep, kregen ze door dat er een scheepswrak moest liggen. Met het verzoek om daar te gaan kijken. Op die plek vonden ze inderdaad een scheepswrak. Het was onbekend waar de Kurtwood vergaan was en het bleek dat schip te zijn.

sleepboot.JPG

Een visser van Terschelling zag hun schip in de mist op die plek liggen en overliep hen. Hij had een duikteam van Terschelling gevraagd om daar te gaan kijken. Een andere visser hoorde dat er heel veel koper lag en heeft met een poliepengrijper voor 1,2 miljoen koper van de bodem gehaald. Wel heeft hij veel kosten ervoor moeten maken, en vanwege de grote hoeveelheden heeft hij er ook BTW over moeten betalen. 

Bij Borkum is op een schip gedoken waar porseleinen kopjes gevonden werd. Maar ze wisten niet dat er in het schip nog veel meer porselein lag, met een waarde van meer dan een miljoen. Men heeft zich nog wel even achter de oren gekrabd.

Het Northsea Wreckdive Team heeft ook boven de Groninger kust de ligging van de eerste onderzeeër ontdekt dat tijdens oorlogshandelingen tot zinken was gebracht. Het betrof de Engelse E3 dat tijdens de Eerste Wereldoorlog naar de kelder ging. Tien jaar geleden is door het duikteam in Duitsland aan een overlevende van de Ernst von Briessen een bezoek gebracht om deze man te interviewen. En het vervolg was dat deze ook lid van het duikteam werd.

10498176_659096060845025_329580413496795488_o.jpg

Het duikteam heeft in de Eemshaven hun onderkomen waar ook de duikschatten worden bewaard. Met de toepasselijke naam 'Wrakketaria'. De opgedoken voorwerpen zijn voor het publiek te bezichtigen. De Wrakketaria heeft ook een menukaart. Zo kan er een 'wrakke bak', een 'grote patrijspoort', 'wrakkelingen', een 'wrakkedel' en een 'broodje schipbreuk’ worden besteld. Buitenom staan allerlei voorwerpen, waaronder een groot kanon dat van een boven het Duitse eiland Norderney gezonken schip afkomstig is.

Nieuws

vanBeresteynlezing over (on)gezonde levensstijl
van kinderenLEZING - Op dinsdag 2 oktober begint de eerste uit een reeks vanBeresteynlezingen in de theaterzaal van vanBeresteyn met een interactieve avond in samenwerking met het CJG Veendam en de bibliotheek.

Computert uw kind naar uw idee te veel? Zeurt uw kind om snoep vlak voor het eten? Is het lastig om uw kind van de bank te krijgen? Herkent u dit?

Natuurlijk wilt u dat uw kind gezond opgroeit. U geeft het een gezond ontbijt en waarschuwt als hij of zij te lang achter de computer zit. Maar uw kind heeft soms hele andere ideeën over wat goed is voor hem of haar. Opvoeden is daardoor een hele uitdaging en soms best lastig.

Tijdens deze bijeenkomst  worden door acteurs herkenbare situaties na gespeeld tussen ouders en kinderen. Over computergebruik, eetgedrag en beweging. Het theater is bedoeld voor uw als ouder of opvoeder. U kunt meedenken en meepraten over hoe u uw kind gezond en positief opvoedt. Alle ouders kunnen tips geven die de acteurs direct naspelen. Zo hoort en ziet u ook hoe ander ouders dat doen. Dat is grappig, handig en leerzaam. Een avondje meekijken, meelachen, meepraten.

Entree € 5,00, kaarten uitsluitend aan de theaterkassa.
Aanvang van de lezing is 20.00 uur.
vanBeresteyn, Museumplein 5a, Veendam.

Nieuws

Filmhuis draait 'De 100 jarige man die uit
het raam klom en verdween’FILMHUIS - Op maandag 29 september draait in het kader van het project Boek & Film van het Filmhuis en de Bibliotheek het komische drama over een oude man die het hazenpad kiest wanneer er een feest voor hem wordt georganiseerd omdat hij 100 jaar oud wordt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Allan begint aan een roadtrip waarbij hij van het ene in het andere avontuur terecht komt. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue.
Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jonas Jonasson.

De inleiding die wordt verzorgd door Tineke Carolus, begint voorafgaand aan de film om 19.30 uur.

Aanvang van de film is 20.00 uur.

 

Pagina's

Abonneren op parkstadveendam.nl RSS