Veendammer Nieuws
 
     
 

Toekomst bodemdaling Veendam onzeker

vrijdag 07 dec 2012 13:48

Door digitale Langeleegster Nieuwsblad

BODEMDALING - Voor de zoutwinning bij Veendam is een nieuw plan ingediend. Ir. A. Houtenbos onderzocht de tot dusverre veroorzaakte bodemdaling en de consequenties van de nieuwe plannen. De bevindingen zijn neergelegd in het rapport ‘Bodemdaling Zoutwinning Veendam 1977-2011'.

Vanaf 1972 wordt er zout gewonnen in de concessie Veendam. Aanvankelijk ging dat gepaard met een bodemdaling snelheid van 3 mm per jaar. Na een verandering in de manier van winnen in 1993 vervijfvoudigde de snelheid zich tot 16 mm per jaar. In 2010 was de bodem 33 cm gedaald. Wat er precies gebeurd in de ondergrond, is onduidelijk. 45% van het volume aan gewonnen zout is zoek: het heeft zich nog niet vertaald in bodemdaling aan het oppervlak. Onder Tripscompagnie en Borgercompagnie heeft zich inmiddels een met pekel gevulde, labyrintachtige grottenstructuur ontwikkeld met een diameter van twee kilometer. De stabiliteit daarvan op langere termijn is onzeker.

Bij een vergelijkbare zoutwinning in noordwest Friesland doen deze problemen zich niet voor. Daarbij werden nieuwe boringen op een onderlinge afstand van minimaal 3 km gepland en mocht de bodemdaling nergens meer dan 30 cm worden. In de plannen voor de zoutwinning bij Veendam zijn nieuwe boringen op 1 km afstand van bestaande gepland en mag de bodemdaling oplopen tot 65 cm.

Wilt u het rapport ontvangen, zie digitale Langeleegster Nieuwsblad 
     

Terug Naar Begin

 

  Gezocht: Vrijwilligers  
     
 


Wij zijn altijd op zoek naar collega vrijwilligers die ook verslag willen doen van gebeurtenissen en activiteiten in Veendam en Wildervank. Interesse? Laat het ons weten via info@parkstadveendam.nl